Ülkemizde daha ziyade süs bitkisi olarak yetiştirilen hatmi çiçeği aslında büyük bir şifa kaynağıdır. Geniş yaprakları ve renkli çiçekleri ile dikkat çeken hatmi çiçeği son derece uzun bir köke sahiptir ve kökü genelde yemeklere tat vermek için kullanılmaktadır. Hatmi çiçeğinin yaprakları ve taneleri ise içerisinde yoğun miktarda etken madde barındırdığı için ilaç yapımında kullanılmaktadır. Hatmi yaprağının çiçeklerinin kurutulması sonucu elde edilen çayı ise halk arasında şifa bulmak için sıklıkla tüketilmektedir.
Hatmi çiçeğinin faydaları arasında sayılabilecek ilk şey göğüs açıcı özelliğidir. Hatmi çayı faydaları arasında bulunan bu özellik kış aylarında bu çayın sıklıkla tüketilmesine neden olmaktadır. Özellikle de kışın yakalanılan inatçı öksürüğün tedavisi için hatmi çayı kullanılmalıdır. Son derece etkili bir balgam sökücü olan hatmi çayı bu özelliği ile balgamı kısa sürede temizlemekte ve öksürüğün hemen geçmesine yardımcı olmaktadır. Bitkisel tedavinin reçete ile gerçekleştiği Almanya’da doktorlar bronşit tedavisinde hastalarına en çok hatmi çayını önermektedir. Hatmi çayının bronşit ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarında olan etkisi bilimsel olarakta kanıtlanmış durumdadır.
Hatmi çayının yararları arasında bunlara ek olarak ağızda gargara yapılması halinde diş eti hastalıklarını geçirmesi, ağız yaralarını iyileştirmesi ve boğaz ağrılarına iyi gelmesi yer almaktadır. Hatmi çiçeği yararları olarak idrar yolu hastalıklarına iyi gelmesi, çok güçlü bir idrar söktürücü olması nedeni ile vücuttaki fazla ödemi atması ve cilt üzerinde oluşan yaraları iyileştirmesi de sayılabilir. Hatmi çayı yapmak için kurutulan yaprakların sıcak su içerisinde kaynatılmadan sadece demlenmeye bırakması yeterlidir. Hatmi tohumunun dövülmesi sonucu elde edilen toz ise böcek, arı ve sivrisinek sokmalarına karşı son derece etkilidir.
Yorum Gönder