Yüksek Kolesterol Risk Faktörleri
Kolesterol, karaciğerde üretilen, süt ürünleri, yumurta ve et gibi hayvanlardan elde edilen belli gıdalarda da bulunan mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Vücut, fonksiyonlarını düzgün yürütmek için bir miktar kolesterole ihtiyaç duyar. Buna karşın, çok fazla kolesterol, kişinin kalp hastalığına yakalanma riskini artırır. Yüksek kolesterol oluşumuna katkıda bulunan bazı faktörler vardır. Bazıları kontrol edilebilirken, diğerleri kontrol edilemez.
Kontrol edilemeyen yüksek kolesterol risk faktörleri
Cinsiyet: Menopoz sonrası bir kadının LDL kolesterol seviyesi (“kötü” kolesterol), tıpkı kalp hastalığı riskinde olduğu gibi yükselir.
Yaş: Yaşınız ilerledikçe riskiniz de artar. 45 yaş ve üstü erkekler ve 55 yaş ve üstü kadınlarda yüksek kolesterol riski artar.
Aile geçmişi: Eğer babanız veya ağabeyiniz erken yaşta kalp hastalığına yakalanmışsa (55 yaşından önce), anneniz veya kız kardeşiniz erken yaşta kalp hastalığına yakalanmışsa (65 yaşından önce) riskiniz artacaktır.
Kontrol edilebilen yüksek kolesterol risk faktörleri
Diyet: Yediğiniz gıdalardaki doymuş yağ, toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyesini yükseltir.
Kilo: Aşırı kilolu olmak LDL kolesterol seviyenizin yükselmesine ve HDL seviyenizin düşmesine neden olur.
Fiziksel aktivite/egzersiz: Artan fiziksel aktiviteleriniz, LDL kolesterolünüzün düşmesine ve HDL kolesterol (“iyi” kolesterol) seviyesinin yükselmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kilo vermeniz için de yararlıdır.
Etiketler:
karaciğer,
kolestrol,
menopoz,
risk faktörleri
Yorum Gönder