işü

Agrı kesici ilaçlar da agrı yapabilir

Ağrı kesiciler, en sık kullanılan ilaçlar arasında bulunuyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Aykan Canberk; konuyla ilgili açıklamalarda bulundu:

Ağrı kecisi ilaçların kendileri de ağrı yapar; aspirine bağlı baş ağrısı çok bilinen bir olgudur. Sık sık ağrı kesici kullanan kişilerde; baş ağrıları, eklem ve sırt ağrıları artabilir. İlacın kendisi de ağrıya yol açabilir. Bu nedenle öncelikle ağrının sebebi saptanmalıdır.
Mide ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklar ayrı değerlendirilmelidir. Mide ağrısında ülser veya gastrit nedenine bağlı bir ağrı varsa, bu kişilerin aspirin veya parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanması çok tehlikelidir. Mide kanamalarına yol açabilir. Ayrıca göğüs ağrısı da enfarktüs gibi bir nedene bağlı olabilir. Bu nedenle göğüs ağrısında ağrı kesici kullanmak doğru değildir.

TOK KARNINA

Diyabetik nevralji gibi sinir iltihaplanması varsa; ağrı kesicilerin vitamin ile birlikte alınması faydalıdır. Normal kişilerde böyle bir gereklilik yok.
Ağrı kesici fayda etmezse, ikincisi en az bir saat sonra alınmalıdır.
Ağrı kesiciler tok karnına alınmalı. Özellikle gastriti, ülseri, reflüsü olan kişiler buna dikkat etmeli.
Ağrı kesiciler; mide ve bağırsak sisteminde bozukluklar oluşturabilir. Midede kanama, bulantı, kusma; ağrıya neden olduğu gibi, böbrek ve karaciğerde de hasar oluşturabilir. Ayrıca vücutta su ve tuz tutulmasına neden olur.
Migren ağrısı olan kişi hemen ilaç alabilir. Hafif ağrılarda hemen ilaç kullanmamak gerekir. Bu kişiler akupunktur yönteminden faydalanabilir.

HAMİLELER KULLANMAMALI

Özellikle narkotik tipte olan ağrı kesiciler, doktora danışılmadan alınmaz. Aspirin bile alırken sormak gerekiyor. Kortizon benzeri etki gösteren ağrı kesici ilaçlar da kullanılmamalı.
Hamileler ağrı kesici kullanamaz ama raporlara bakılarak karar verilebilir.
2 yaşından küçük çocuklara ağrı kesici verilmemelidir.
Komşu tavsiyesi ile ağrı kesici kullanırsanız; hipertansiyon, felç, kalp krizi, mide kanaması, döküntü gibi alerjik şok reaksiyonları gelişebilir. Mevcut bir karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişilerde bunların kullanımı, hastalığı ağırlaştırabilir.
Diyabetl hastaların aldığı ilaçlar, ağrı kesicilerle etkileşime girerek kan şekerini yükseltebiliyor. Kalp hastalarında da pıhtılaşmayı tetikler. Tansiyon yükselmesi ve kalp krizi gerçekleşebilir.
Kadınların adet günlerinde ağrı kesici kullanmaması gerekiyor. Ağrılardan şikayetçi olanlar jinekoloğa başvurmalılar.

MARKET İLACI MODASI VAR

Ağrı kesicilerin reçetesiz satılması yanlış mı?Yanlıştır, satılmamalı.
Marketlerde ağrı kesici satılması ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Genelde bu ağrı kesici ilaçların marketlerde satılması bilinçsiz ilaç kullanımını tetikler. Özellikle Avrupa ve Amerika'da daha modadır ve yanlıştır.

GAZLI İÇECEKLERLE AĞRI KESİCİ ALINMAZ Ağrı kesicilerle birlikte alkol alınmamalı çünkü mide kanaması ve delinmesi ortaya çıkabilir. Ayrıca tansiyon yükselmesine, şeker düşmesine ya da yükselmesine sebep olur.
Ağrı kesici ile birlikte kokain, esrar, eroin gibi uyuşturucuların kullanılması da çok sakıncalıdır. Bunun sonucunda kalp, damar ve beyin üzerinde istenmeyen etkiler ortaya çıkar.
Ağrı kesicilerle kola, soda gibi gazlı içecekler içilmesi de sakıncalıdır. Asit içeren bu içecekler ilaçla alındığında; mide üzerine yapılan basın ve su tutulması artar.

SADECE 3-4 GÜN KULLANMALISINIZ Sık ağrı kesici kullanmak mide ve bağırsak sistemine hasar verir. İlacın da etkisi giderek azalır.
Bir ağrı kesicinin üçdört gün kullanılması makuldür. En fazla bir hafta kullanılmalıdır.
İlaç etkili olmuyorsa; büyük ihtimalle sahtedir. Değilse mutlaka hastalık araştırılmalıdır.
Ağrı kesicinin dozunu hekim belirler ama ağrı azalınca dozu indirmek hastanın elindedir.

ANTİDEPRESANLA BİRLİKTE ALINMAZ Kanın pıhtılaşmasını bozan ilaçlar alınıyorsa; kanama eğilimi olur ve özellikle mide kanaması riski artar.
Şeker düşürücü ilaç kullanan ya da diyabetliler kullanmamalı.
Tansiyon ilaçlarıyla alınmamalı. Tansiyon ilaçları karaciğer, böbrek ve midede hasara neden oluyor. Ayrıca bu ilaçlar tansiyon ilaçlarının yararlı etkisini azaltır. Bu nedenle kan basıncı yükselebilir.
Antdepresan kullananlar ağrı kesici almamalı. Kanama olabilir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI