Bel ağrıları, toplumun büyük kesiminde görülen ve çok çeşitli sebeplerden kaynaklanan problemlerdir. Bel fıtığı da bel bölgesinde ve hatta bacaklarda ağrı ve uyuşmaya sebep olan önemli bir faktördür. Bel bölgemizde beş adet omur ve bu omurların arasında da beş adet disk bulunmaktadır. Diskler omurların arasında tampon görevi görür ve omurların birbirlerine sürtünüp deforme olmasını önler. Ancak çeşitli sebeplerden bu diskler yıpranır ve omurilik kanalına girerek buradan geçen sinirlere bası yaparsa fıtık adını alır.
Bel Fıtıgı Belirtileri Nelerdir?
Bazen bir, bazen her iki bacağa da vuran ağrılar, uyuşmalar, aynı şekilde ayaklarda uyuşmalar, oturma ve kalkmada yaşanılan güçlükler bel fıtığının karakteristik belirtileridir. İleri aşamalarındaysa idrar tutmada güçlük yaşamak, iktidarsızlık, yürüme güçlüğü gibi daha ağır belirtiler gösterir.
Tanı nasıl konur?
Günümüzde eski tanı yöntemlerinin yerini Manyetik Rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi yöntemleri almıştır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Öncelikli olarak hastaya istirahat tavsiye edilmekte, bel bölgesinin mümkün olduğunca sakınılması ilk şart olarak konulmaktadır. Ağrılara karşı ilaç ve fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar alınabilmekte ve cerrahi yöntemlere en son çare olarak başvurulmaktadır.
Kimlerde görülür?
Genel olarak aile büyüklerinde bel fıtığı olanlarda görülmesi muhtemeldir ancak elbette gün içerisinde kontrollü hareket edilerek bu riski düşürmek mümkündür. Beden işçilerinde, sürekli ayakta ya da oturarak çalışanlarda, fazla kilosu olanlarda görülme sıklığı fazladır. Kırklı yaşlarda görülme olasılığı daha fazladır. Egzersiz yaparak bel adalelerini kuvvetlendirmiş olan kişilerde bel şikâyetleri oldukça düşük bir seviyededir.
Bel fıtığına yol açabilecek hareketler nelerdir?
- Dizlerimizi kırmadan eğilip ağır bir cisim kaldırmak
- Dizlerimizi kırmadan ağır bir nesneyi itmek ya da çekmek
- Uzun süre elimizde ağırlıklar varken yürümek
- Belimizi desteklemeden uzun süre oturmak
Dikkat!
Her türlü bel şikâyetinde olduğu gibi, bel fıtığı şikâyetlerinde de halk arasında kırıkçı-çıkıkçı diye tabir edilen ve hastayı germe-çekme gibi bir takım bilim dışı yöntemler kullanan insanlardan uzak durulması şiddetle tavsiye ediliyor. Aksi takdirde olan sorun daha da büyüyebilir ve yaşam kalitenizi daha da çok etkileyebilir.
Yorum Gönder