işü

Böbrek yetmezligi ve tedavi yolları

İnsannn vücudunun en önemli organlarından biri böbreklerdir. Böbrekler insan vücudunun iki yanında, bel hizasına yerleştirilmiş, karşılıklı olarak birbirine bakan, koyu kırmızı renkte olup, şekil olarak fasulye şekline benzemektedir. İç kenarlarında çukurlu bir yapıya sahip olan göbek adında bir yer bulunmaktadır. Böbreğin görvi; atar ve toplardamarları göbek denen yerden geçirerek havuzcuk denen bölgeye ulaşırmaktır. Böbrek büyüklüğü genel olarak aynıdır. 10 cm genişliği 3,75 cm ise kalınlığına sahiptir.Böbrek insan vücudundaki görevlerini yerine getiremediğinde, vücuda zararlı maddelerin bulaşması durumu söz konusu olur. İnsan vücudunun ihtiyacı olduğu kadarıyla tuz ve su seviyesinin yükselmesinden sonra kalp, ciğer ve beyin gibi organlar görevlerini yerine getiremezler. Bunun neticesinde hastalıklar meydana gelir. Aslında hastalığın adına “ Böbrek yetmezliği “ denmesinin neden, böbreklerde çıkan hastalıklarla birlikte, görevini tam olarak yerine getirememesinden dolayı meydana gelen hastalıkların nedeni böbrek olduğu için hastalığın adına “ Böbrek yetmezliği” denmiştir.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri
Böbrek hastalıklarının belirtileri hastalık türüne göre çeşitli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik böbrek yetmezliğinde ise, belirtileri belli başlı olarak görülmektedir.  Bunlar;

Mide Bulantısı
Kusma
iştahsızlık
Yorgunluk
Uykusuzluk
Yüksek tansiyon ve nefes darlığı

Hastalığın belirtilerinin başlıcaları yukarıda saydıklarımızdır. Bunun dışında hastalığın ilerlemesine bağlı olarak da değişik belirtileri de bulunmaktadır.  Böbrek yetmezliği tedavisi erkenden başladığı zaman hastalıktan kurtulma ihtimali daha yüksektir.

Böbrek yetmezliği Tedavisi
Hastalıklarda erken teşhis her zaman çok önemlidir. Kişi yukarıda saydığımız belirtilere sahip ise, en yakın sağlık kuruluşuna giderek tedavi olabilir. Böbrek yetmezliği tedavi şekilleri ise aşağıdaki gibidir.

*Hemodiyaliz,
*Periton Diyalizi
*Canlı veya kadavra donörlerden yapılan böbrek nakli
Yukarıda saymış olduğumuz 3 ana tedavi yöntemi ile böbrek yetmezliği hastalığından kurtulmak mümkündür. Kısaca tedavi yöntemlerini açıklayacak olursak şunları söyleyebiliriz;
Hemodiyaliz: Kanın kirlenmesinden dolayı meydana gelen böbrek yetmezliğinde kullanılan bu yöntem ile böbreklere dışarıdan bir makine bağlanarak vücuttaki kan atıkları temizlenip geri verilir. Bu tedavi şeklinde hastanın kanında bulunan atıklar temizlenerek, sıvı seviyesi korunur.

Periton Diyalizi: Böbrek yetmezliği bulunan insanın kanındaki atık maddelerin temizlenmesi için dışarıdan bir makineye bağlanarak, kandaki atık maddelerin temizlenmesi görevi sağlanır. Bu yöntem hastalık seviyesinin yine çok ileri gitmediği durumlarda uygulanır. Ancak bu yöntemler uygulandığında hastada psikolojik sorunların oluşması ihtimali yüksektir. Bu nedenle hastanın moralinin yüksek tutmak oldukça önemlidir.
Canlı veya kadavra donörlerden yapılan böbrek nakli: Bu yöntem ise son çaredir. Hastanın böbreklerinin tamamen iflas ettiği ya da işlevini yitirdiği durumlarda, başka birinden böbrek nakli yapılarak hastaya dışarıdan böbrek nakledilir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI