işü

Burun Kanamasının Nedenleri

En sık rastlanan tıbbi vakalardan biri de burun kanamalarıdır. Burun kanamalarına her yaş grubunda rastlamak mümkündür. Tekrarlayan kanamalarda, mutlaka bir doktora görünmekte yarar vardır.
Halk arasında bilinen, başı geriye yaslayarak bekleme yönteminin yararı olmadığı gibi, zararları da olabilmektedir.Burun kanamasının nedenleri çok çeşitlidir. 
Üst solunum yolları ile ilgili hastalıklara, burun kanaması eşlik edebilmektedir. 

Çocuklarda ise, burna sık sık parmak sokulması ile kılcal damarların zedelenmesine bağlı olarak tekrar eden kanamalar meydana gelebilmektedir. 

Özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilerde, yüksek tansiyona bağlı olarak burun kanamaları gerçekleşmektedir. Bu tür kanamalar, genellikle tıbbi müdahale ile durdurulabilmektedirler. Bazı kişilerde, kanı sulandıran ilaçlar da burun kanamalarına yol açabilmektedir.  Burun üzerine, yüz bölgesine ve kafatasına darbe alınması durumunda da burun kanamaları görülebilir. Çeşitli sebeplerle kullanılan buruna püskürtülen kortizonlu ilaçlar ve kokain kullanımı da rastlanan sebeplerdendir. Daha ciddi sebeplerin başında da, burunda ve genizde oluşan tümörler gelmektedir. Herkesçe sık kullanılan, kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçlar, burun kanamalarına yol açtığından, Aspirin de dâhil olmak üzere, tüm ilaçlar, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. 
Tansiyon hastalarının burunlarının kanamasının, beyin kanamasını önlediği inancı son derece yanlıştır. Burun kanamasının yaşandığı durumlara, beyin kanaması da eşlik edebilmektedir.

Burun kanaması meydana geldiğinde, baş kesinlikle geriye eğik tutulmamalı ve burun deliklerine herhangi bir madde tıkanmamalıdır.

Hemen bol soğuk su ile burun, zorlanmadan yıkanmalıdır. Kanlar temizlendikten sonra, burnun iki yanına parmaklarla baskı uygulanmalıdır. 
Bir süre beklenmelidir. 
Eğer kanama durmadı ise, aynı işlem tekrarlanmalıdır. Burun kanaması vakalarının büyük bir bölümünde kanama, bu yöntem ile durdurulabilmektedir. Belli bir süre zarfında durmayan kanamalar için, acilen bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmak gerekmektedir. 
Özellikle yüksek tansiyona bağlı olan ve tekrarlayan kanamalar dikkate alınmalıdır. Gerekli testler Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından yapılacaktır. 
Sonuçlara göre de en doğru tedavi yöntemi bulunabilir. Tüm müdahalelere rağmen kanamaların devam ettiği durumlarda, cerrahi yöntem kullanılabilmektedir. 
Küçük bir operasyonla, kanamaya sebep veren damarlar bağlanır. Böylece,kanamaya tamamen son vermek mümkün olur. Basit bir durum olarak algılansa da, tekrarlayan burun kanamaları ciddi hastalıkların belirtisi olabilirler. Bu sebeple mutlaka dikkate alınmalıdırlar.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI