Diyabet en genel tanımıyla, vücudun glukozu etkin bir şekilde kullanamamsası sebebiyle kanda bulunan glukoz miktarının yüksek olması durumudur. Glukoz kullanımını sağlayan hormon pankreastan salgılanan insülin hormonudur. İnsilün hormonunun az yada hiç üretilmemesi ya da üretilen hormonun etkin bir şekilde kullanılamaması (insülin direnci) sonucunda kandaki şeker oranı yükselir ve bu da zaman içerisinde damarlara zarar vererek vücutta tahribatlara sebep olur.
Temel olarak diyabet çeşitler tip 1 ve tip 2 diyabettir. Tip 1 diyabette pankreas insülin hormonunu hiç üretemez ya da yeterince üretim olmaz. Tip 2 diyabetteyse (erişkin diyabeti) pankreas insülin üretmektedir ancak vücut uygun şekilde kullanamamaktadır. Bu tip diyabetlerde ise genel problem yanlış beslenmeden kaynaklı ve özellikle bel ve göbek bölgesinde görülen kilo fazlalığı ve hareketsizliktir. Diyabet yönetiminde beslenme-egzersiz ve ilaç/insülin kullanımı eş zamanlı ve düzenli olarak uygulanmalıdır.
DİYABETLİLER NASIL BESLENMELİDİR
Aslında diyabetik diyet tüm insanların izlemesi gereken en sağlıklı diyettir. Bu diyette esas ağırlık taze sebzeler, yağsız et-balık-tavuk, süt ve süt ürünleri, baklagiller ve karmaşık karbonhidratlardan oluşmaktadır. Basit karbonhidratlar (şeker, pirinç, unlu, nişastalı ürünler, fast foodlar, ambalajlı ürünler ) vücut tarafından çok çabuk sindirildiği için kan şekeri çok hızlı yükselir ve hızlı bir şekilde de düşer. Kompleks karbonhidratlarsa lif yönünden zengindirler ve kan şekerini daha yavaş yükseltip daha yavaş düşürürler. Böylece şeker seviyemiz dengede kalmış olur. Ölçüsünde tüketilen tam tahıllı ekmekler, pirinç yerine bulgur (özellikle esmer bulgur) tüketilmesi, az şekerli meyvelerden uygun ölçüde yenmesi diyabet yönetimiyle ilgili önemli ipuçlarıdır.
Diyabetlilerin beslenmesinde ara öğünler çok önemli bir yer tutar. Ara öğünlerde uygun miktarda kuruyemiş (özellikle badem, ceviz ) , yağsız yoğurt, tam tahıllı ince bir dilim ekmekle bir parça yağsız peynir tüketilmesi gün içerisinde şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra çözünen ve çözünmeyen liflerden yana çok zengin olan yulaf ezmesi de ara öğün ya da kahvaltıda tercih edilebilir. Düzenli egzersizinse en az beslenme kadar etkili olduğu unutulmamalıdır.
Yorum Gönder