Gözaltında bulunan şişlik,kişilerde estetik kaygılara neden olmaktadır.Bu şişliklerin birçok nedeni olabilir.Öncelikle, bir uzmana görünerek, şişliklerin sebebi tespit edilmelidir. Ardından bu şişliklerin yok edilmesi için gerekli tedavi yapılacaktır.
Hormonsal değişimler, gözaltında şişlikler oluşmasına neden olabilmektedir.Bu sebeple oluşan şişlikler,genellikle kadınlarda görülür.Gözaltı şişlikleri herhangi bir hastalığın habercisi de olabilmektedir.Alerjik durumlar,tiroit problemleri, enfeksiyonlar ve böbrek hastalıklarında, gözaltı şişliklerine rastlanabilmektedir.Ancak unutmamak gerekir ki; bir hastalık durumunda,şişliklere eşlik eden başka belirtiler de olmalıdır.
Tek başına gözaltı şişliği, bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmemektedir. Yaşın ilerlemesi ile de bu şişlikler meydana gelebilir. Yaşa bağlı olarak gelişen gözaltı şişlikleri, tıbben normal kabul edilmektedir. Cilt yaşlanırken sarkar. Yıpranan ciltte en çok etkilenen kısım, en ince deriye sahip olan gözaltlarıdır. Yetersiz ve sağlıksız bir uyku da bu şişliklere neden olabilmektedir. Uykunun kısa olması veya dinlendirici olmaması, uykusuzluğa bağlı şişlikleri ortaya çıkarmaktadır. Uzun süren ve uykusuz çalışılan süreçlerde bu şişlikler meydana gelebilmektedir.
Stres de, ayrıca bu şişlikler için bir sebep olmaktadır. Stres, doğrudan göz kaslarını etkilemektedir. Buna bağlı olarak, gözaltlarında bulunan yağ kesecikleri fıtıklaşır ve şişlikler oluşur. Bedenin su kaybetmesi sonucunda da şişliklerle karşılaşılabilir. Gözaltı şişliklerinin oluşması için, aşırı bir su kaybına gerek yoktur. Yeterli su alınmaması, bu şişliklerin oluşmasında etkendir. Bu nedenle, günlük belli bir miktar su tüketilmesi şarttır.
Her bireyin, günlük ihtiyacı olan su miktarı aynı olmasa da, ortalama olarak erkekler günde 13, kadınlar ise günde 10 bardak su içmelidirler. Bazı durumlarda, genç ve sorunu olmayan kişilerde de bu şişlikler meydana gelir. Erken yaşlarda ortaya çıkan gözaltı şişliklerinin sebebi, genellikle genetik olmaktadır.
Soğuk algınlığı yaşandığı durumlarda da, dönemsel olarak bu şişlikler oluşabilmektedir. Alerjik durumu olan kişilerde de, ortaya çıkan şişliklere, kaşıntı ve kızarıklık da eklenmektedir. Sigara ve alkol tüketimi, zaman içerisinde bu şişliklerin nedeni olabilmektedir. Hem şişliklerin engellenmesi, hem de sağlıklı bir yaşam için, sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Aşırı güneş ışığına maruz kalan, gözlerine güneş ışınlarını doğrudan alan kişilerde, gözaltı şişliklerine rastlanabilir. Bu nedenle, hem cilt güneşten korunmalı, hem de güneş gözlüğü kullanarak, gözler için önlem alınmalıdır.
Fazla tuz tüketimi ile oluşan veya başka bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan ödemler de bu şişliklerin nedeni olmaktadır. Uzun süre ağlamak ve uykusuz kalmak sonucunda da geçici olmak üzere bu şişlikler ortaya çıkmaktadır.
Gözaltı şişlikleri için üretilmiş olan kozmetik bakım ürünleri düzenli olarak kullanılabilir. Sonuç alınmadığı takdirde, bir uzmana danışılarak yardım alınabilmektedir. Durumun sebebine bağlı olarak, ilaçla tedavi veya cerrahi müdahale ile bu şişliklerden kurtulmak mümkündür.
Yorum Gönder