işü

Idrar Yolu Enfeksiyonu Ve Tedavi Yöntemleri

İdrar yolu enfeksiyonu bakteri sebebiyle oluşan, idrar yolunun bir bölümünü etkileyen ve iltihaba sebep olan hastalıktır. İdrar dâhilinde normalde bakteri bulunmaz ancak idrar bakteri çoğalmasına elverişli yapıda olduğundan dolayı mesane ya da böbreğe bakteri girdiği takdirde bu bakteriler idrar içinde çoğalır ve idrar yolu enfeksiyonuna sebep olur. 
İdrar yolları böbrekten başlar ve mesane ile devam eder. Kadınların idrar yolları enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali daha fazladır. Bunun sebebi, kadınların idrar yollarının erkeklerin idrar yollarına nazaran daha kısa olması ve bakterilerin mesaneye ulaşmasının daha kolay olmasıdır. 

İdrar yolları alt ve üst idrar yolları olarak ikiye ayrıldığından idrar yolları enfeksiyonu da iki çeşittir. Üst idrar yolları, böbrek ve böbrekle mesane arasındaki bağlantıyı sağlayan ve üretra adı verilen tüplerden oluşur. 
Alt idrar yolları ise mesane ve mesanenin dışa açılımını sağlayan üretradan oluşur. İdrarın boşaltım noktasına daha yakın olduğundan dolayı alt idrar yolları enfeksiyonunun görülme ihtimali daha yüksektir. 
Tedavi edilmezse ciddi kronik böbrek enfeksiyonlarına dek ilerleyebilir.
En çok görülen idrar yolları enfeksiyonu belirtileri; idrara çok sık çıkma, çok az idrar gelmesine rağmen sıkça idrara çıkma ihtiyacı hissetme, idrar yollarında yanma ve acı hissetme, ateş, kötü kokulu idrar, hematuri (idrarda kan bulunması), sistit yani orta idrar yolunda ağrı, piyuri yani idrarda iltihap veya akıntıdır. 

İdrar yolu enfeksiyonunun tanılanması ve teşhis edilmesi oldukça kolaydır ve pek çok yöntemle yapılmaktadır. Bunun için en çok kullanılan yöntem idrar örneğinin alınıp bulanıklık, bakteri veya kan varlığı açısından değerlendirildiği idrar tahlilidir. 
Bunun haricinde idrar içinde bakteri sayısının artıp artmadığının kontrolü için idrar kültürü yapılması yöntemi de vardır. İdrar kültürü ayrıca idrarda bulunan bakterinin hangi tür antibiyotiklere karşı dirençli olup olmadığını da belirleyerek, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmiş olur. 

Eğer ki sıkça idrar yolları enfeksiyonu geçiriyorsanız ve bu hastalık sizde sürekli tekrar ediyorsa bu durumda endoskopi,  tomografi ve sistoskopi (ışıklı bir çubukla mesanenin görüntülenmesi), IPV (ilaçlı böbrek filmi) gibi görüntüleme yollarına başvurulur. Ve böylece idrar yolu enfeksiyondan başka ne tür etmenler olduğu daha iyi anlaşılır.

Sosyal medyada paylaşın :

+ yorum + 1 yorum

27 Haziran 2018 10:09

Ben cok cektim bu idrar yolları enfeksiyonundan. Kaç hastaneye gittim hep tekrarladı.
http://www.helalplatform.com/saglik/idrar-yolu-enfeksiyonu-belirtileri-ve-tedavi-sureci/2408/

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI