işü

Nefes Darlıgı Nasıl Ortaya Cıkar

Nefes darlığı kendini 3 belirti ile gösteren bir rahatsızlıktır:

-       Nefes almada zorluk
-       Nefes almada rahatsızlık
-       Yeterince hava alamama hissi.

Bazı insanlar çok hafif bir egzersiz dahi yapsa kolayca nefes nefese kalabilirken, bazı kalp ya da ciğer rahatsızlığı yaşayan kimseler ise normal nefes alabilmekte ve rahatsızlık hissetmemektedirler. Hırıltı da yine nefes darlığının bir başka formu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu genel açıklamalardan sonra nefes darlığını çoğunlukla akciğer ya da kalp ile ilgili bir durum olarak açıklamak yanlış olmayacaktır. Ciğerlerin ve kalbin vücuttaki görevi oksijeni dokulara taşımak ve dokulardaki karbondioksiti de sisteme geri getirip temizlemektir. Eğer bu süreçte bir aksama varsa, bu durum öncelikli olarak nefes almanızda problemlere yol açacaktır.

Eğer problem ciğerlerden kaynaklanıyorsa akla gelebilecek öncelikli rahatsızlıklar; bronşların tıkanmasından kaynaklanan astım krizi, ciğerlere yerleşen enfeksiyondan kaynaklanan zatüre ya da var olan KOAH ( Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) 'ın kötü gitmesi olabilir.

Nefes darlığı kalp rahatsızlığından ileri geliyorsa akla gelebilecek ilk sebeplerden biri fark etmeden geçirilebilen hafif kalp krizi olabilir. Bu gibi durumlarda hasta kalp krizinin en karakteristik belirtisi olan göğüs ağrısını hissetmez. Bu durumda kriz kişi için bir uyarıcı durumundadır. Kalp yetmezliği de yine nefes darlığı için bir sebep teşkil edebilir. Kalp yetmezliği kalp kasının güçsüz kalması ya da deforme olması nedeniyle kanı pompalamakta sorun yaşamasından kaynaklanır. Diğer kalp kaynaklı nedenlerse aritmi ya da taşikardi olabilir. Bunlara ilave olarak panik atak ve anksiyate bozukluğu durumlarında da kişide nefes darlığı belirtileri görüldüğü rapor edilmiştir. 

Bu gibi durumlarda hastalar fazla derin ya da çok hızlı nefes alma eğilimindedir. Bu durumda nefes almaya odaklanarak daha normal nefes almaya çalışmak ya da bir kese kâğıdı yardımıyla nefes almak hastayı rahatlatacaktır. Yine aşırı kilolu olmak, yüksek irtifalı yerlere çıkmak ya da hava kirliliği gibi etmenler de nefes almada zorluk yaratmaktadır. Eğer nefes darlığıyla birlikte göğüste ağrı, basınç, ateş, hırıltılı öksürük, tıkanma hissi gibi ilave durumlardan bir ya da bir kaçı da oluşmuşsa derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI