işü

Organ Kopması Ve İlk Yardım

Vücutta çıkıntı oluşturan parmak, el, kol, ayak, bacak, penis, kulak ve benzeri bir şekilde vücut uzantılarının vücutla olan bütünlüğünün kalmamasına organ kopması denir. 
Genelde iş ya da motorlu araç kazaları nedeniyle ve düşme, kesici bir aletle beklenmedik temas sonucunda oluşur. Böyle bir durumda ilk yardım olabildiğince hızlı olmalı ve yaralı kişi mümkün olan en kısa sürede bir sağlık kurumuna ulaştırılmalıdır. 

Kan kaybı yüksek miktarda olacağından, ölüm riski çok yüksektir. Kopan organ uygun şekilde muhafaza edilmez ise tedavisi mümkün olmayan hale gelebilir. 

İlk yardım tam olarak ve zamanında yapılmaz ise aşırı kan kaybı sebebiyle kazazede hayatını kaybetme tehlikesiyle karşılaşır ya da organ kaybına sebep olunursa kişinin fiziksel durum bozukluğu, işlev kaybı ayrıca psikolojik sorunlar oluşur. Kişinin götürüleceği sağlık merkezinde kesinlikle damar ve sinir cerrahisi yapılabilecek kapasite olmalıdır.
Kopma eğer ki kol ve bacak civarındaki uzuvlarda meydana gelmiş ise önce kanamayı azaltmak için turnike uygulanmalıdır. Ancak turnike uygulanırken dikkat edilmesi gereken nokta, kopma olan bölgedeki dokuların kansız kalmamasıdır. Çünkü böyle bir durumda oradaki dokular tamamen tahrip olur ve kopan organ iyi muhafaza edilse dahi birleşme sağlanamaz. 

Hastanın solunumunun ve kan dolaşımının devamlılığı sağlanmalıdır. Bunun için önce kişinin bilincinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bilinci açık ise sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı ise dilin geriye kaçıp solunumu durdurmaması için yaralı yan yatırılmalıdır. Bu koşullar sağlandıktan sonra kopan organ acilen muhafazaya alınmalıdır. Kopan organın soğuk ve nemli bir şekilde muhafaza edilmesi gereklidir. Ancak bunu yaparken organın doğrudan su içinde bırakılması ya da buzla temas edilmesi büyük bir yanlıştır. Öncelikle temiz bir bez, kumaş parçası, havlu ve benzeri bir şey bulunmalıdır. Eğer ki bulunmazsa yaralı kişinin kıyafetleri veya iç çamaşırları kullanılmalıdır. 


Bulunan nesne bir suda ıslatılıp ardından sıkılmalı ve nemli bir hale getirilmelidir. Kopan organ bu durumda olan beze sarılmalı ve etrafla teması kesilmelidir. Ardından delik olmayan bir poşete sarılmalıdır. Daha sonra başka bir poşet, kutu veya leğen gibi bir nesnenin içine soğuk su ya da buz doldurulmalı ve içinde organ olan poşet buraya konulmalıdır. Böylece organ hem soğuk ve serin bir ortamda olur hem de doğrudan su veya buzla temas etmemiş olur. Bu koşullar sağlandıktan sonra yaralı kişi organıyla birlikte acilen sağlık merkezine kaldırılmalıdır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI