işü

Seker Hastaligi Neden Olur

Şeker hastalığının temel nedeni vücutta insülin hormonunun az salgılanması ya da bu hormonun hücreler tarafından şekerin emilimini sağlamakta yetersiz kalmasıdır. Yani pankreas tarafından vücuda salgılanan insülin hormonunun yetersiz olması şeker hastalığına neden olmaktadır.



Şeker hastalığı neden olur sorusunun kesin yanıtı henüz belirlenememekle beraber günümüzde elde edilen bulgular hastalıkta genetik yatkınlığın en önemli faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Yani birinci dereceden yakın akrabalarında şeker hastalığı olan kişilerin şeker hastası olma riski çok daha yüksektir. Ancak kişinin benimsediği yaşam şekli bu riskin artmasına ya da azalmasına neden olmaktadır. Örneğin genetik yatkınlığı bulunan kişinin aşırı kilo alması ve hareketsiz bir yaşam sürmesi şeker hastalığına yakalanma riskini artırırken sağlıklı beslenmesi ve kilo dengesini koruması ise bu riski büyük oranda düşürmektedir.

Bu nedenle genetik yatkınlığı bulunan kişilerde kilo kontrolü ve düzenli egzersiz çok daha büyük bir önem taşımaktadır. Yine birinci dereceden yakın akrabaları içerisinde şeker hastası bulunan kişilerin düzenli olarak şeker taraması yaptırmaları gerekmektedir. Hastalığın erken dönemde yakalanması ilaç kullanımına gerek kalmadan sıkı bir diyet ile kontrol altında tutulmasını sağlayabilmektedir. Yapılan istatistiksel çalışmalar dünya genelinde halen milyonlarca kişinin şeker hastası olduğunu bilmeden yaşamını sürdürdüğünü, şeker hastası tanısı konan kişilerin büyük çoğunluğunun ise diyetlerine dikkat etmedikleri için ilaç kullanımı ile tedavilerini sürdürdüğünü göstermektedir.


Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI