işü

Sperm Sayısı Nasıl Arttırılır

Sperm sayısı ve hareketliliği çocuk sahibi olmak için en önemli etkenlerden birisi olduğu kadar, bir erkeğin sağlıklı olup olmamasıyla da yakından ilgilidir. Bilimsel araştırma ve tespitlere göre, çocuk sahibi olabilmek için 20 ile 30 milyon arası sperm yeterli olarak görülmektedir. Ancak son yıllarda sürekli değişen, yetersizleşen ve katkı maddeleriyle dolu olan gıda maddeleri ve kötü beslenme düzenleri sebebiyle, erkeklerde eskiye nazaran çok daha az sayıda sperm bulunmaktadır. 

Ayrıca, iş ve sosyal hayattaki stres, bu oranı daha da etkilemekte ve azaltmaktadır. Sperm sayısını arttırmak için, öncelikle sperm sayısını azaltan faktörlerin önüne geçip, daha sonra beslenme alışkanlıklarını değiştirmek gerekir. Ardından da duruma göre tıbbı müdahale ve ilaç tedavileri denenebilir. Sperm sayısına etki eden faktörler arasında başta sigara gelmektedir. 

Sigaranın bünyesinde bulunan ağır kimyasal maddeler ve nikotin, sperm sayısını azaltmakta, spermlerin canlılık ve hareketlilik oranını düşürmektedir. Ayrıca, sigara içen erkeklerin eşlerinde, düşük riski oranı yükselmektedir. Sperm için en önemli etmen, erkek hormonları olduğundan dolayı, hormonları etkileyen uyuşturucu maddeler, sperm kalitesini ve üretimini olumsuz etkiler. Aşırı miktarda alkol tüketimi, spermin düzenli üretimini bozmaktadır. Alkol, ayrıca testosteron hormonu üretimini ciddi şekilde etkilemekte, hatta kronik vakalarda testislerde küçülmeye sebep olmaktadır.
Bazı ilaçlar da sperm üretimini etkilemektedir, ancak bunların çoğu geçicidir. Kemoterapi gibi tedavilerde kullanılan ilaçlar, daha kalıcı ya da tehlikeli sorunlara sebep olabilmektedir. Bunların haricinde, radyasyon ve yüksek ısılara maruz kalmak da sperm üretimini azaltır.

Bu zararlı faktörleri mümkün olduğunca azaltmak, sperm üretiminin artmasını sağlar. Bunun haricinde bazı gıdalar, meyve ve sebzeler de sperm üretiminin artmasına yardımcı olur. Özellikle bitkilerden ginseng, çakşır yaprağı, zencefil kökü, tarçın, anason, don quai, kişniş ve meyvelerden çilek, ananas, guava ve avokado, sperm sayısını arttırır. Ortak olarak C ve E vitamini, çinko, selenyum ve folik asit içerikli tüm gıdalar da sperm üretimini arttırmaktadır. Sperm sayısından şikayetçi olan kişilerde ise, doktorunun uygun görmesi halinde, mikro cerrahi müdahaleler ya da endoskopik yöntemlerle de sperm sayısını arttırabilir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI