Zehirli Mantar Nasıl Bilinir? Mantar Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?
Halk arasında zehirli ve zehirsiz mantarları ayırmak için birçok yanlış bilgi vardır.
Hâlbuki, zehirli mantarların şapkasından bir parça koparılınca bu iki parçanın rengi değişmez. Zehirli maddelerin çoğu sıcağa dayanıklıdır ve pişirmek yahut kurutmak mantarı zehirli olmaktan kurtarmaz.
Mantarın besin değeri, sanıldığı kadar çok değildir. Etin protein miktarı % 18-20, mantarın ise % 3,8'dir.
Ayrıca hazmı güçtür. Mantarda % 88-90 su, % 3,8 protein, % 0,3 yağ. % 4,9 karbonhidrat, %1,2 kül (kalsiyum, fosfor, demir vs.),
çok az miktarda A ve B1, B2, B3, B5 vitaminleri vardır. Kültür mantarının ise yaklaşık %90'ı su, %3-5'i protein, %3'ü yağ ve % 4-6'sı karbonhidrattır.
Yağ oranı düşük olduğu için kolesterolsüz olarak tavsiye edilen bir besindir.
Mantarın büyük kısmı su olduğundan ve su, mikro organizma çoğalmasına sebep olduğu için, kültür mantarlarını çok bekletmeden hemen tüketmek gerekir.
Yorum Gönder