işü

Böbrek Hastalıkları

Sağlıklı bir anatomik yapıya sahip olan her insanda biri sağ biri de sol tarafta olmak üzere 2 adet böbrek bulunmaktadır. Böbreklerimiz vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan boyut olarak minik ancak önem olarak çok büyük olan organlarımızdır. Vücudun süzgeçleri olarak çalışan böbrekler kanı süzerek zararlı maddeleri idrar içerisinde dışarıya atarken aynı zamanda hormon seviyesine de kontrol altında tutmakta ve vücudun sıvı dengesini ayarlamaktadır.

Böbrekler tüm bu görevleri nedeni ile büyük bir önem taşır ve sağlıklarının korunması zorunludur. Bu nedenle böbrek hastalıkları bilinmeli ve bu hastalıklara karşı önlemler alınarak belirtileri görüldüğü anda doktora başvuruda bulunulmalıdır. Böbrek hastalıkları arasında en tehlikeli olanı hiç şüphesiz böbrek yetmezliği hastalığıdır. Böbrek yetmezliğini bu kadar tehlikeli kılan ise hastalığın ileri evrelere kadar belirti vermeden ilerlemesi ve tanı konulduğu anda öncesi için hiç bir tedavi uygulanamamasıdır. Yani oluşan böbrek hasarları ilaçla tedavi edilememektedir.

Bir diğer sık görülen böbrek hastalığı ise böbrek iltihabı olarak bilinen nefrit hastalığıdır. Sürekli olarak tekrarlayan böbrek iltihapları böbrek yetmezliği hastalığına neden olabildiği için kesinlikle üzerinde durulmalı ve nedeni bulunarak bu nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi planlanmalıdır. Böbrek hastalıkları arasında bunlara ek olarak böbrek büyümesi, böbrek taşı, kum dökülmesi ve böbrek kanseri gibi hastalıklarda yer almaktadır. Özellikle diyabet ya da kalp hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan kişilerde böbrek sağlığı çok daha dikkatle takip edilmelidir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI