Böbrek taşları çeşitli nedenlere bağlı olarak vücudun kendi kendisine ürettikleri sert yapılı kimyasallardır ve bu nedenle taş olarak isimlendirilmektedir. Böbrek taşının nasıl düşürüleceğini belirleyen en önemli faktör taşın miktarı ve boyutudur. Küçük boyutlara sahip az sayıda oluşan böbrek taşı genelde hiç bir müdahaleye gerek kalmadan idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır.
Bu süreçte ne yazık ki duyulacak acı çok yüksek olacağı için tedavi amaçlı olarak hastaları rahatlatmak adına yüksek dozlu ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç kullanan hastalardan doktorlarının istediği tek şey ise idrarlarını bir kap içerisine yaparak taşın düşüp düşmediğini düzenli olarak kontrol etmeleridir. Ancak idrar kanallarından geçemeyecek kadar büyük olan böbrek taşlarına mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Böyle bir durum ile karşılaşılan hastalarda tercih edilen ilk yöntem özel bir yöntem ile taşın kırılmasıdır.
Böbrek taşı kırma olarak isimlendirilen bu yöntemde özel ses dalgaları yollanarak böbrek taşının kırılması amaçlanır. Böylelikle boyutu küçülen böbrek taşları yine idrar yolları ile vücuttan atılabilmektedir. Ancak bazen bu yöntemin başarısız olması söz konusu olabilmektedir. Taşın kırılamaması halinde tek çare cerrahi müdahaledir. Açılacak küçük bir kesiden böbreğin içine girilerek ya taş bir bütün olarak dışarı çıkarılmakta ya da böbrek içinde kırılarak küçük parçalara ayrılmaktadır. Taşın çok büyük olduğu ya da böbrekte çok sayıda taş bulunması halinde cerrahi müdahale yöntemleri tercih edilmektedir.
Yorum Gönder