işü

Kantaron Otunun Faydalari Nelerdir

Kantaron otu özellikle de ılıman etkiye sahip iklimlerde kolaylıkla yetişen bir bitki türüdür. Sarı kantaron otu ve kırmızı kantaron otu olmak üzere iki farklı türde yetişmektedir. Sarı kantaron otu sinir sistemi üzerinden son derece etkili olurken kırmızı kantaron otu ise sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kantaron otu eski şifa kitaplarında adı sıklıkla geçen bir bitkidir ve sağlık üzerine olumlu etkileri nedeni ile modern tıp gelişene kadar bitkisel ilaçlarda sıklıkla kullanılmıştır. 

Bugünde modern tıp sanayisi ilaç yapımında kantaron bitkisinden sıklıkla yararlanmaktadır.Kantaron bitkisinin daha ziyade kökü kullanılır ancak kantaron bitkisinin özel bir yöntem ile çıkarılan yağı da son derece şifalıdır. Kantaron yağı ile masaj yapıldığı takdirde siyatik ağrılarının büyük ölçüde azaldığı görülmektedir. Yine kantaron yağının faydaları arasında bel ve sırt ağrılarına iyi gelmesi de yer almaktadır. Özellikle de yağmurlu mevsimlerde pek çok kişinin mağdur olmasına neden olan romatizmaya bağlı oluşan ağrılarda da kantaron yağı sürülerek yapılan masajın etkili olduğu bilinen bir gerçektir.

Kantaronun faydaları ise daha ziyade çayının tüketimi ile sağlanır. Kantaron kökünün kaynatılması sonucu elde edilen kantaron çayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıkların daha hızlı atlatılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle nekahat döneminde bu çayın içilmesi tavsiye edilmektedir. Ateş düşürücü etkisinin yanı sıra mide ağrılarının azalmasını, ishalin kesilmesini, iştahın açılmasını, yaraların iyileşmesini, hazmın kolaylaşmasını, mide asitini emmesi sayesinde ülserin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Yine kantaron otu damar sertliğini önlemekte ve menapoza bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerin giderilmesinde sıklıkla kullanılır. Sakinleştirici etkisi nedeni ile ankasiyete bozukluklarının giderilmesinde kantaron çayı içilmesi tavsiye edilmektedir. 

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI