Keten tohumu 40 cm. kadar uzayabilen, mavi renkli çiçek açan ve otsu bitkidir. İçeriğinde insan sağlığına son derece faydalı olan omega 3, omega 9 ve omega 6 yağı barındırması nedeni ile son yıllarda kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu yağ asitlerinin yanı sıra ayrıca keten içerisinde yoğun miktarda lif, çeşitli miktarlarda vitamin, mineral ve protein kaynağı da bulunmaktadır.

Keten tohumunun yararları arasında buna ek olarak mikropları öldürmesi, bağırsakları çalıştırması, bağırsakları temizlemesi, kemikleri güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesi, unutkanlığı önlemesi, sinir sistemini desteklemesi, romatizmaya iyi gelmesi, bronşit ve akciğer hastalıklarını iyileştirmesi yer almaktadır. Zayıflama konusunda da keten tohumundan yararlanılmaktadır. Keten tohumu yağı ise keten bitkisinin damıtılması ile elde edilir ve ülkemizde aynı zamanda bezir yağı olarak ta bilinmektedir. Keten tohumu yağı özellikle yanık tedavisinde etkili olup sedef gibi çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde yarar sağlamaktadır. Keten tohumunun lapası göğse konulursa aynı zamanda kısa sürede öksürüğü geçirmeye yardımcı olmaktadır.
Yorum Gönder