işü

Karaciğer Kanserine Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?


Hepatitis B aşısı yaptırın

Hepatitis B riskini aşı ile azaltabilirsiniz. Hepatit Başısı yetişkinlerde ve çocuklarda %90 koruma sağlamaktadır. Koruma yıllar vehatta bir ömür boyu sürebilir. Aşı, bebekler, ileri yaştaki yetişkinler vezayıf bağışıklık sistemi olan kişiler dahil birçok kişiye uygulanabilir.
Hepatit C’yi önleyici tedbirler alın.

Hepatit C’ye karşı bir aşı bulunmamaktadır; fakat enfeksiyonriskinizi azaltabilirsiniz.
Cinsel partnerinizin sağlık durumundan haberdar olun. Cinsel partnerinizde Hepatit B, Hepatit C veya diğer cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar bulunmadığından emin olmadan korunmasız cinsel ilişkide bulunmayın. Partnerinizin sağlık durumunu bilmiyorsanız, her cinsel ilişkiye girdiğinizde prezervatif kullanın.
Damar içi ilaçlar kullanmayın, eğer kullanıyorsanız temiz bir iğne kullanmaya özen gösterin. Hepatit C virüsünden korunmanın en iyi yollarından birisi damar içi ilaç kullanmamaktadır. Eğer damar içi ilaç kullanmak zorundaysanız, temiz iğneler kullanmaya dikkat edin ve bu iğneleri kimse ile paylaşmayın. Virüs bulaşmış ilaç içeren eşyalar, Hepatit C virüsünün yayılmasının en yaygın nedenidir. Yaşadığınız topluluktaki iğne değişim programlarından yararlanın ve ilaç kullanımı ile ilgili yardım alın.
Hızma veya dövme yaptıracaksanız güvenli ve temiz bir dükkan şeçin. Gerektiği şekilde temiz olmayan iğneler Hepatit C virüsünün yayılmasına neden olabilir. Hızma ve dövme yaptırmadan önce, gideceğiniz dükkânı kontrol edin ve çalışanlara güvenli uygulamalar ile ilgili sorular sorun. Çalışanlar sorularınıza cevap vermeyi reddediyorsa veya sorularınızı ciddiye almıyorsa, bu, dükkânın sizin için uygun olmadığını gösterir.
Karaciğer kanseri taramasına ilişkin olarak doktorunuzlagörüşün

Karaciğer kanseri taramalarının karaciğer kanseri riskiniazalttığı tam olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle birçok tıp çevresi karaciğerkanseri taramalarını önermemektedir. Buna karşın Amerikan KaraciğerHastalıkları Araştırma Derneği, karaciğer kanseri riski yüksek olan kişileriçin tarama testlerini önermektedir. Yüksek risk taşıyan kişiler:
Hepatitis B rahatsızlığı olan 40 yaş üzerindeki Asyalı erkekler, 50 yaş üzeri Asyalı kadınlar, 20 yaşın üzerindeki Afrikalılar, siroz rahatsızlığı olanlar veya ailesinde karaciğer kanseri bulunan kişiler
Alkol tüketimi nedeni ile siroz olan kişiler
Hepatit C enfeksiyonu bulunan kişiler
Kalıtsal hemokromatoz rahatsızlığı bulunan kişiler
Birincil safra sirozu olan kişiler
Alkolik olmayan yağlı karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerdir.

Karaciğer kanseri taramalarının avantajlarını vedezavantajlarını doktorunuz ile tartışın. Doktorunuz ile birlikte karaciğerkanseri riskinizi değerlendirerek taramaların gerekli olup olmadığına kararverebilirsiniz. Taramalar genellikle yılda bir veya iki kez olmak üzereultrason incelemelerini veya kan testlerini içerir.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI