işü

MERS Virüsü tehlikesi!

Mers virüsü hacı adayları için tehlike oluşturuyor


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Ortadoğu ülkelerinde daha sık görülen ve ölümlere neden olan MERS virüsüne karşı Türkiye'den gidecek hacı adaylarının dikkatli olması gerektiğini belirtti.


Suudi Arabistan'da, Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS) hastalığının türevi olduğu düşünülen Corona Virüsü MERS (MERS-CoV) enfeksiyonu ile yaklaşık 90 hastanın 45'i hayatını keybetti. MERS için Türkiye'de henüz bir vaka görülmediğini, fakat hacı adayları için tehlike oluşturduğunu açıklayan Prof. Dr. Usluer, çok sayıda insanın burada bir arada bulunması nedeniyle olumsuz koşullar meydana geldiğini ifade etti.



Usluer, ''Suudi Arabistan'da salgın olması bizim için çok önemli çünkü Hac mevsimi var. Bizim bu konuda duyarlı olmamız gerekiyor. Suudi ArabistanSağlık Bakanlığı bu konuda duyurular yapıyor. Hac yapacak çok sayıda insan bir arada olduğu için olumsuz koşullar var. Bu durumda virüsün yayılmasını kolaylaştırıyor'' dedi.


TÜRKİYE'DE 150 MERS ÖRNEĞİ NEGATİF ÇIKTI


Türkiye'den henüz bildirilen bir vaka olmadığına değinen Prof. Dr. Gaye Usluer, 150 örneğin MERS şüphesiyle incelendiğini, ancak sonuçların negatif çıktığını açıkladı. Usluer, ''Sağlık Bakanlığı tüm enfeksiyon hastalıkları ve çocuk hastalıkları kliniklerine bu konuda uyarılarda bulundu. Halk Sağlığı laboratuarı bu etkeni tanımaya yönelik yeterli donanıma sahip. Sağlık Bakanlığına 150 örnek gitmiş Corona şüphesi ile ancak hiç birinde pozitif bir sonuç yok'' şeklinde konuştu.


Aşısı ve özel tedavisi bulunmayan virüse karşı destek tedaviler uygulandığını ve MERS'e karşı 65 yaş üstü yetişkinlerin, 5 yaş altı çocukların, yüksek risk grubu olarak nitelendirilen Kronik Akciğer Hastalığı (KOAH) Kronik kalp hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları, düzenli alkol kullanan kişiler ve sigara bağımlıları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullananlar, diyalize giren kişiler, organ transplantasyonu olarak bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, radyoterapi alan kişilerin daha dikkatli davranmasını ve bu kişilerde daha ağır seyrederek ölümlere neden olabileceğini açıkladı.



MERS'E KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?


Solunum yoluyla bulaşan hastalığa karşı alınması gereken tedbirlerden söz eden ESOGÜ Tıp FakültesiEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer şunları aktardı:


''Kapalı bir alanda bir virüsün havada asılı kalarak bulaştırma olasılığı artmaktadır. MERS virüsüenfeksiyonu nedeniyle Hacca gidişlerin engellenmeyeceği, Suudi Arabistan sağlık yetkilileri tarafından açıklandı. Ancak gerekli koruyucu önlemlerin alınması önem taşıyor. Hacdan gelen kişilerde 14 gün içinde yüksek ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, yaygın kas ağırları görülürse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmekte.



Grip salgınında olduğu gibi el yıkamaya dikkat edilmeli, su ve sabun yoksa alkol bazlı el dezenfektanları kullanılmalı. Hastanelerde enfekte olan yüzeylerin temizliğinin yapılması da önem taşıyor.''
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI