işü

Akciger Embolisi Teshis Yöntemleri

Akciğer Embolisi Nedir?
Son derece tehlikeli bir hastalık olan akciğer embolisi akciğerlere kan taşıyan damarların pıhtılar nedeni ile tıkanması sonucu oluşmaktadır. Kalbe vücuttaki kirli kanı taşıyan toplardamarlar içerisinde meydana gelen pıhtıların neden olduğu bu hastalık daha önce belirti verebileceği gibi hiçbir belirti vermeden aniden de ortaya çıkabilmektedir. Özellikle de aşırı kiloya sahip olan, uzun süre oturarak çalışan, varisleri olan kişilerde akciğer embolisi oluşma riski yüksektir. Yine kalp hastaları, sağlık durumu gereği uzun süredir yatarak tedavi gören kişiler ve yaşlı insanlarda da akciğer embolisi görülme sıklığı artmaktadır. 

Akciğer Embolisi Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğer embolisi nedenleri arasında bunlara ek olarak kanın pıhtılaşma hızını arttıran genetik faktörler ve kan dolaşımının aniden kesilmesi ya da yavaşlaması da yer almaktadır. Akciğer embolisi teşhisi çoğu zaman hastalığın son evresinde yaşanan ciddi belirtiler sonucu ortaya çıkmaktadır. Hatta bazen hastalık hiç bir belirti vermez ve kişi hastaneye kaldırılırken çoğu zaman kalp krizi geçirdiği düşünülür. Ana atardamarın tıkanması sonucu nefes darlığı ortaya çıkarken yine şiddetli göğüs ağrıları da ortaya çıkmaktadır. Teşhis için mutlaka detaylı tetkikler gerekmektedir. Özellikle de kanda bulunan oksijen miktarı mutlaka ölçülmeli ve düşüş saptanırsa ileri tetkikler yapılarak akciğer embolisi riski araştırılmalıdır. Çoğu zaman çekilen akciğer grafisi teşhis için yardımcı olmakla beraber yine EKO, EKG, akciğer sintigrafisi ve bacakların ultrason ile görüntülenmesi teşhisi kolaylaştırmaktadır.

Akciğer Embolisi Tedavisi
Akciğer embolisi tanısı konulduğu anda hiç vakit kaybedilmeden hemen tedaviye başlanmalıdır. Hatta çoğu zaman doktorlar ilk tetkiklerin sonuçlarını aldıkları anda daha kesin tanı konmadan hastanın genel sağlık durumunu koruma altına almak adına tedaviye başlamayı tercih etmektedir. Akciğer embolisi tedavi yöntemleri arasında ilk sırayı ilaçla tedavi almaktadır. Kandaki pıhtılaşma oranının düşüren ilaçlar hemen hastaya damar yolu ile verilmeye başlanır ve hastanede genel sağlık durumu sürekli olarak yakından takip edilir. Bu yöntem ile tedavi edilen hastalar en erken 3 en geç 6 ay içinde tamamen eski sağlıklarına kavuşmuş olurlar.  
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI