işü

Kaynar Su Yanıgı Nasıl Tedavi Edilir

Kaynar Su Yanığı
Özellikle de mutfakla haşır neşir olan kişilerin sıklıkla karşılaştığı kaynar su yanıkları son derece ızdırap veren yanık türleri arasında bulunmaktadır. Yanığın derecesine bağlı olarak uygulanacak yanık tedavisi değişse de yine de ilk müdahale büyük önem taşımaktadır. Yapılan yanlış müdahaleler hem duyulan ızdırabı arttırmakta hem de uygulanacak gerçek tedaviyi zorlaştırmaktadır. Özellikle de yara üzerinde enfeksiyon oluşmasına neden olabilecek kocakarı yöntemleri asla yanık müdahalelerinde kullanılmamalıdır. 

Kaynar Su Yanığına İlk Müdahale
Yanık yarasının enfeksiyon kapması büyük bir risktir ve yaranın iyileşme sürecini uzatacağı gibi son derece şiddetli sancıların oluşmasına neden olur.Kaynar su yanıkları için ilk müdahale hemen yapılmalıdır. Genelde bu tip yanıklar kısa süreli temas olduğu için birinci ve ikinci derece yanıklardır ve basit ilk yardım yöntemleri ile doktora gitmeye gerek kalmadan tedavi edilmektedir. Üzerine kaynar su dökülen ya da eline kaynar su gelen biri hemen bu bölgeyi soğuk suyun altına tutmalıdır. Kesinlikle bir kabın içine buz konularak müdahalede bulunulmamalıdır. Suyun aşırı soğuk olması dokuların büyük hasar almasına neden olacağı için bundan kaçınılmalıdır. Suyun altına tutulan ya da içi soğuk su olan bir kaba konulan bölge bir süre beklendikten sonra sudan çıkarılmalı ve evde antibiyotikli kremler bulunuyorsa bunlarla kapanarak hava ile teması engellenmelidir.

Kaynar Su Yanığı Tedavisi
Kaynar su yanığı ilk yardım açısından büyük bir öneme sahiptir. Yapılacak doğru müdahaleler ile hem duyulan acı azaltılabilmekte hem de yanık bölgenin iyileşme süreci kısaltılmaktadır. Yanık çok derin değilse (derin yanıklar, üçüncü derece yanık olarak kabul edilir ve çok acil bir şekilde yanık ünitesi bulunan en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmayı gerektirir) yanığın olduğu bölgeye soğuk su tutmak daha sonra da bu bölgeye antibiyotikli kremler sürmek yeterlidir. Evde temiz sargı bezi bulunuyorsa krem sürdükten sonra bölgeyi kapatmak daha hızlı iyileşmesini sağlaması açısından yarar sağlayacaktır. Çocuklarda yanık tedavisi ağır eşiklerinin çok daha düşük olması nedeni ile daha da zor olduğu için özellikle de mutfakta çocuklar için önlem alınması önemlidir.  
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI