işü

Varis Nasıl Meydana Gelir

Varis Nedir?
Vücudumuzda iki tip damar bulunmaktadır. Bunlardan biri temiz kanı vücuda dağıtan atardamardır. Kirlenen kanı toplayarak temizlenmesi için akciğere taşıyan damarlar ise toplardamar olarak isimlendirilmektedir. İşte bu toplardamarlar üzerinde meydana gelen genişmelere bağlı olarak meydana gelen hastalığa varis denilmektedir. Yapılan incelemeler varislerin en çok kadınlarda oluştuğunu ortaya koymakla beraber yine kadınların pek çoğunun oluşan varislerden sağlık açısından ziyade estetik kaygılar nedeni ile şikayetçi olduğunu göstermektedir. Oysa varisler akciğer embolisi gibi son derece ciddi hastalıklara neden olabilecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır.

Varis Nasıl Oluşur?
Varislerin oluşma nedeni toplardamarlarda ortaya çıkan genişlemedir. Sürekli oturmak, hareketsiz bir yaşam sürmek, aşırı kilo almak, sık sık kilo alıp vermek, hamile kalmak ve sürekli olarak topuklu ayakkabı giymek varis nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle de gebelik döneminde hem hızlı bir şekilde kilo alınması hem de salgılanan hormonlara bağlı olarak varis oluşumu çok sık görülmektedir. Bu nedenle gebelikte varisten korunmak amacı ile özel önlemler alınması zorunludur. Bacaklardaki kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için gün içinde mutlaka bacakların yukarı kaldırılarak ara ara anne adaylarının uzanması çok yarar sağlayacaktır.

Varisi Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Varisleri önlemek amacı ile alınacak ilk önlem kesinlikle aşırı kilo almaktan kaçınmaktır. Yine çok sık kilo alıp vermekten kaçınmak varisi önlemek amacı ile çok önemlidir. Varisten korunmak için yine düzenli yürüyüş yapmaya çalışmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek önemlidir. Varis tedavisi için ise uygulanabilecek pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasından seçilecek olan varisin yapısına ve derecesine bağlı olarak belirlenmektedir. Varis tedavisinde kullanılan ilaçlar bulunmakla beraber yine varisin derecesine bağlı olarak cerrahi tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak varis ameliyatı kesinlikle diğer tedavi yöntemleri denenmiş olmasına rağmen hiçbir başarı elde edilememesi halinde uygulanmalıdır. Varisin tedavi yöntemleri tamamen varisin derecesine bağlı olarak belirlenmeli ve doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi mutlaka düzenli olarak yerine getirilmelidir. Zamanla uygulanan doğru tedavi yöntemi sayesinde varise bağlı olarak yaşanan şikayetler ortadan kalkacaktır.  
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI