Erişkin bir birey vücuttan dakikada ortalama 0,15 gram alkol temizler. Bu rakam, bireyden bireye farklılık göstermektedir. Ayrıca alkolün etkilerinin kadınlarda erkeklere göre daha çabuk görüldüğünü de eklemek gerekir.
Alkolün vücuda etkilerine gelecek olursak;
-Algılarda yavaşlama
-Yüzde kızarma
-Reflekslerde zayıflama
-Dikkat eksikliği
-Vücut hareketlerini kontrol edememe
-Bulantı, kusma
-Görme bozuklukları, halüsinasyonlar
-Bilinç kaybı
-Diürez (sık idrar çıkma)
-Terleme
-Uyku hali
-Hafıza kaybı
Alkol alımını takiben doz bağımlı olarak ortaya çıkan bu etkilerin haricinde, fazla miktarda alkol alımı sonrası ertesi gün kendini gösteren; halk arasında 'akşamdan kalma' veya 'hangover' denilen durum ise 12 ila 24 saat kadar sürebilir ve kendini şu şekilde gösterir;
-Baş ağrısı
-Dehidratasyon (susuzluk)
-Mide ağrısı/bulantısı/yanması
-Sersemlik, yorgunluk, güçsüzlük
-Işığa ve sese hassasiyet
-Kan şekerinde düşme, sık acıkma hissi
-Titreme
Gelelim, keyifli bir gecenin ardından bu sendromlarla dolu bir gün geçirmemek için neler yapılabileceğine;
-Bol su tüketin: Alkol almadan önce, alım sırasında ve aldıktan sonra olmak üzere mutlaka su için. Saydığımız bu sendromların pek çoğunun asıl sebebi susuzluktur. Ortalama 250 mi alkol alımını takiben vücut 1 litre civarı su kaybeder. Alkol, iyi bir diüretiktir.
-Aç karnına alkol tüketmeyin: Alkol almadan önce midenizin boş olmadığından emin olun. Hatta alkolü yemekle birlikte alın veya yanına kuruyemiş tüketin.
-Şeker içeren içeceklerle yapılan kokteyllerden kaçının: Şeker, alkolün etkilerini artırıcı etki gösterir.
-Farklı içecekleri karıştırmayın: Geceye ne ile başladıysanız onunla devam etmeye özen gösterin.
-Alkol alımından evvel kafeinden uzak durun: Papatya, rezene, melisa, ıhlamur gibi bitki çaylarını tercih edin.
-Bol C vitamini tüketmeye özen gösterin: Yüksek miktarda C vitamini içeren besinler; brokoli, maydonoz, domates, biber, turunçgillerdir. Özellikle turunçgillerin sularını değil, kendisini tüketmeye çalışın.
-Eve geldiğinizde ayıldıktan sonra uyumaya çalışın.
-Ertesi sabah yüksek kalorili kahvaltılardan kaçının: Zaten alkolle baş etmeye çalışan midenizi ağır yiyeceklerle yormayın.
-Çok sıcak veya çok soğuk, şok duşlardan kaçının: Ilık suyla alınan bir duş sizi kendinize getirmeye yardımcı olacaktır.
-Bütün günü yatakta geçirmektense temiz havada 30-35 dakikalık yürüyüşler yapın.
Medikal Tedavi: Alka Seltzer olarak bildiğimiz, aslında hepimizin yakından tanıdığı Aspirin'in efervesan formu olan ilaç, akşamdan kalma etkilerini silmek için oldukça sık kullanılmaktadır.
Bu ilacı gebeliğinin son 3 ayında olanlar, kanama eğilimi olanlar ve astım hastaları kullanmamalıdır. Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar ise mutlaka doktora danışmalıdırlar.
Unutmadan... Alkol bir zehirdir. En iyi tedavi, kullanmamaktır.
Yorum Gönder