işü

Arı Sokması Anında İlk Yardım

Özellikle yaz mevsiminde sık rastlanan arı sokması, ani bir acı ile fark edilir. Ardından, arının soktuğu bölge kızarır. Kısa bir süre sonra şişme gözlemlenir. Arı sokmasına karşı alerjisi bulunmayan kişilerde bu şişlik, 24 saat içerisinde, müdahale edilmeden kendiliğinden geçer.
Nadiren şişliğin geçmediği durumlar oluşabilir. Böyle bir durumda, tıbbi yardım almak gereklidir. Alerjisi olmayan kişilerde, toksik bir etki oluşabilmesi için, kişinin aynı anda çok sayıda arı tarafından sokulması gerekmektedir. Nadiren de olsa bu tarz durumlar yaşanmaktadır.

Belirtiler baş ağrısı, kusma, halsizlik ve ateşlenme ile başlamaktadır. Ağır tablolarda, arı sokması ölüme götürebilmektedir.Arı sokmasına karşı alerjisi bulunan kişiler, en riskli gruptadırlar. Bu kişilerde, arı sokması sonrasında belirtiler hemen ortaya çıkar. Şişlik yayılır, nefes darlığı başlar. Bu belirtileri kalpte ritim bozukluğu ve tansiyon düşüklüğü izler. Arı sokması sonucunda ölen kişilerin ölüm sebebi genellikle tansiyonun olması gerekenden fazla düşmesi ve kardiyovasküler şoktur.
Arı sokmasının hemen sonrasında, arının iğnesi hemen çıkarılmalıdır. İğneyi tutup çekmek, cilt içinde kırılmasına sebep olabilir. 
Bu sebeple, iğne, cildin kazınması yöntemi ile çıkarılmalıdır. Arının soktuğu bölge, bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Alerjik tepkilerin önüne geçmek amacı ile buz kompresi yapılabilir. Ağrı yoğun ise, ağrı kesici kullanılabilir. Birden fazla arının soktuğu bir vaka söz konusu ise, vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir.

Arı sokmalarından korunmak için, çıplak ayakla yürünmemelidir. Arılar ter kokusunu sevdiğinden, arıların olabileceği ortamlarda uzun kollu giyinmek iyi olacaktır. Çiçek kokulu parfümler ve şekerli içecekler arıları ortama çeken etkenlerdir. Genellikle saldırgan bir tavır sergileyen tür, yaban arılarıdır. Bal arıları, kızdırılmadıkları sürece sokmazlar. Arı kovanına yakın bir noktada bir arıyı öldürmek, sokulma riskini arttıracaktır.

Arıların iğnelerinde toksik etki yaratan bir zehir olduğu unutulmamalıdır.İğne vücutta kaldığı her saniye vücuda bir miktar daha zehir girecektir. Bu sebeple iğnenin çıkarılma işlemi hemen gerçekleştirilmelidir. İğnenin derinin kazınması ile çıkarılması mümkün değilse, bir cımbız kullanılmalıdır. İğnenin el ile çıkarılmaya uğraşılması, hem zaman kaybettirir, hem de iğnedeki zehrin daha hızla vücuda verilmesine sebep olur.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI