işü

Bogulma Anında İlk Yardım

Boğulma vakalarına özellikle ülkemizde sıkça rastlanmaktadır.Suda yaşanan kazalar, zehirli gazlar, solunum yoluna giren yabancı maddeler ve herhangi bir sebeple ağızda kan birikmesi boğulmaya sebep olabilmektedir.
Boğulmanın ilk anlarında, nabızda ciddi bir artış görülür. Nefes darlığı ve baş dönmesi yaşanır. 
Boyun damarlarının şiştiği gözlemlenir. Boğulmakta olan kişinin yüzünde kızarma olur ve dudakları morarır. 
Bu tabloya kısmen bilinç kaybı eşlik edebilir. 

Boğulma vakasını yaşayan kişiye müdahalede geç kalınmış ise, kişinin dudakları, burnu ve ayak parmakları morarmadan öteye geçerek mavi bir renk alır. Bu vakalarda, kesik kesik nefes alma veya soluksuz kalma durumu gözlemlenir. Nabız son derece yavaşlamıştır ve bilinç tamamen kapanmıştır.
Suda boğulma harici durumlarda, boğulmaya sebep olan etken yok edilmelidir. Boğulan kişinin boynu hafif arkaya doğru eğilir. 
Çenesi nazikçe aralanır ve dil geri gitmiş ise, öne doğru çekilir. Ağız yolu ile yapay solunum yaptırılmaya başlanır. Suda boğulma vakalarında ise, öncelikle kişi sudan çıkarılır. Düz bir yere sırtüstü yatırılarak, eğer varsa kıyafetinin yakası gevşetilir. Ağızda yabancı madde varsa çıkarılır. 
Buna takma dişler de dahildir. Ardından, ağız yolu ile yapay solunum yapmaya başlanır. Boğulan kişi soluk verdiği sırada, başı yana doğru çevrilmelidir. 
Bu döngü 6-7 defa tekrar edilmelidir. Bu sayede, kişi soluk alabilir ve fazla suyu çıkarır. Boğulan kişi, iki el yardımıyla karın bölgesinin altından tutularak yukarı doğru kaldırılır. Bu müdahale, hava yolunda su varsa, bu suyun dışarı çıkarılmasına yardımcı olacaktır.

Boğulmalarda ilk yardım müdahalesinin en önemli kısmı suni teneffüstür. Doğru yapılan bir suni teneffüs, hayat kurtaracaktır.


Suni teneffüse, ağızda bulunabilecek yabancı maddelerin çıkarılmasının ve dilin öne çekilmesinin ardından hemen başlanmalıdır. Boğulan kişinin, burnu parmaklar ile kapatılarak, ağzı geniş bir biçimde açılmalıdır. 
Suni teneffüsü yapan kişi, kazazedenin ağzını kendi ağzı ile kapamalıdır. Güçlü bir şekilde nefes verilmelidir. Bu işlem, kazazedenin göğsü yükselinceye kadar devam etmelidir. Daha sonra nefesin geri çıkması beklenmelidir. Ortalama 4-5 saniye aralıklarla kazazedenin ağzına nefes verilmeli ve ardından da beklenmelidir.
Çocuklarda ise durum biraz farklılık göstermektedir. Boğulan çocuk veya bebek ise, burun ve ağzı, yardım edenin ağzı ile kapatılarak, 3 saniye aralıklarla nefes verilmelidir. Boğulmalarda ilk yardım konusunda, dikkat edilecek en önemli husus, ilk 3 dakika içerisinde suni teneffüse başlanmasıdır. Çünkü 4 dakika sonunda, kişi maalesef ölmüş olacaktır. 
Suni teneffüs müdahalesi bazen 40 dakika, hatta 1 saate kadar uzayabilir. İlk yardım yapan kişi, boğulan şahsın kendi kendine nefes aldığına emin olana kadar müdahaleye devam etmelidir ve yine öldüğüne emin olmadan da suni teneffüse son vermemelidir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI