işü

Burkulma Anında İlk Yardım

Eklemlerin, normalin dışında zorlanması ile burkulmalar meydana gelmektedir. Bir eklemde burkulma gerçekleştiğinde, şişlik ve ağrı gözlemlenir.
Burkulmalara, yumuşak doku zedelenmeleri ve yırtılmalar da eşlik edebilir. Hareket halinde iken, söz konusu eklemde, ağrı ve acı hissedilir. 
Burkulan eklemin bulunduğu bölgeye, bez veya havluya sarılarak buz konulmalıdır. Kesinlikle hareket ettirmek doğru değildir. Burkulma ayaklardan birinde gerçekleştiyse, o ayağın üzerine basılmamalıdır. Mümkünse, koltuk değneği yardımı ile yürünmelidir. 

Burkulmuş eklemi, boşluğa ve yere doğru sarkıtmak yanlıştır. Bu davranış ağrıyı arttıracaktır. Doğru olan, burkulmuş eklemin kalp seviyesinden yüksekte tutulmasıdır. Burkulan ekleme ısı uygulanması da son derece yanlıştır. Isı, şişliği daha da arttıracaktır. Eklem ovulmamalı, hareketsiz bir şekilde bırakılmalıdır. Esnek sargı bezleri yardımıyla, burkulan bölge, sıkmadan sargılanmalıdır.
Burkulma durumunda ilk yardım uygulamasını kişi kendi kendine yapabilir. Öncelikle, burkulma ağrısı hissedilir hissedilmez, yapılmakta olan işe son verilmelidir. Hemen dinlenmeye geçilmelidir. Buz uygulanıp, sargıladıktan sonra kalp seviyesinden yükseğe kaldırılarak beklenmelidir. Parmaklarda ve bileklerde meydana gelen burkulmalarda, yüzükler ve bilezikler hemen çıkarılmalıdır. Ağrının azaltılmasına yönelik olarak, aspirin alınabilir. 

Burkulmayı yaşayan kişi, 18 yaşından küçük ise, aspirin vermek doğru olmayacaktır. Bu yaş altına, burkulma durumlarında verilen aspirin, çok nadir olsa da Reye Sendromu’na yol açabilmektedir. Çocuklarda yaşanan sakatlanmaların hepsinde, ebeveynlerin iyi gözlem yapmaları gerekmektedir. Bazen küçük yaşlardaki çocuklar, ağrı ve sıkıntılarını dile getiremeyebilirler.

Burkulma durumunda ilk yardım yapıldıktan sonra, 24 saat içerisinde bir iyileşme gözlemlenmelidir. Tamamen bir iyileşme olmasa da, 24 saat içerisinde bir hafifleme fark edilebilmelidir. Bu gerçekleştiğinde, iyileşmenin başladığı anlaşılabilir. 

Maksimum 15 gün içerisinde, eklem tamamen iyileşecek ve eski haline dönecektir. Bu noktada en önemli olan, eklemin dinlendirilmesi ve kullanılmamasıdır. Bazı durumlarda, yapılan ilk yardım ve kişisel müdahalelere rağmen, ağrıda azalma olmayabilir. 
Burkulma sonrası, ağrı ve belirtiler aynı seviyede devam ediyor ise, vakit kaybetmeden bir ortopedi uzmanına görünmekte fayda vardır. Burkulmanın bazı derecelerinde, ameliyatla tedavi gerekebilmektedir. 
24 saat sonrasında hafifleme görülmeyen burkulmalara, başka zedelenmeler eşlik ediyor olabilir. Bu sebeple, sakatlanmanın içeriğini ancak uzman bir doktor netleştirebilir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI