işü

Tiroid Yetmezligi Ve Diyet Tiroid İliskisi

Tiroit yetmezliği hastalığı, kişilerin metabolizmasını son derece yavaşlatmaktadır. Bu hastalığa sahip kişiler, hastalanmadan önceki kilolarının minimum %15 fazlasına sahip olmaktadırlar. Kilo vermek için diyete başlanmadan önce, bu hastalığın tedavi edilmesi şarttır.

Kadın hastalarda, tiroit yetmezliğine, menopoz da eşlik ederse, kilo vermek imkansız bir hale gelir. 
Kilo vermek isteyen kişilerin kanındaki insülin de ölçülmelidir. 
Bu değer yüksekse, karbonhidrat tüketimine kısıtlama getirmek doğru olacaktır. Makarnanın ve ekmeğin kepekli türlerinin tercih edilmesi de yardımcı olacaktır.

Tiroit yetmezliği yaşayan kişilerde, karbonhidratların parçalanması ve sindirilmesi yüksek oranda zorlaşır. Şeker hücrelere giremediğinden, vücut kendini koruma amaçlı insülin salgılamasını arttırır. Bu artış, iştahı açar ve dolayısıyla kilo alımına sebep olur. Tiroit hastaları eğer kilo veremez ise, ilerleyen zamanlarda diyabete yakalanma riskleri yüksektir. 
Bunlardan dolayı, tiroit hastalarının yapacakları diyette, karbonhidratlara ve yağlara neredeyse hiç yer yoktur. Diyete ek olarak egzersizler de aksatılmamalıdır. Doğru beslenme ve doğru egzersiz programına rağmen, zayıflama gerçekleşmiyorsa, doktor tarafından yazılacak olan ilaçlar kullanılmalıdır. 
Tiroit yetmezliği yaşayan kişiler, kontrolleri esnasında selenyum değerlerine de baktırmalıdırlar. Eğer bir eksiklik söz konusu ise, eksikliği giderici ilaçlar yazılacaktır. 
Kilo vermede problem yaşayan tiroit yetmezliği hastaları, doktor onayı olduğu takdirde, T3 ve T4 adıyla anılan ilaçları beraber almayı deneyebilirler. Tüm çabalara rağmen kilo verilemiyorsa, başka sebepler aranmalıdır. Aşırı stres, uyku düzensizlikleri ve bazı gıda alerjileri kilo vermeyi engelleyebilmektedirler.



Kilo vermede sorun yaşayan tiroit yetmezliği hastalarına gerekli testler yapılmalıdır. Ardından, verilen diyet programındaki kaloriler bir miktar daha azaltılabilir. Selenyum, magnezyum, kalsiyum ve B vitamini eksikliği yaşayan kişiler, kilo verememektedirler. 
Bu sebeple, bu eksikliklerin olup olmadığına bakılmalıdır. Psikolojik nedenler gözden geçirilmeli ve varsa tedavi edilmelidir. 
Hormon bozukluğu olup olmadığına da bakılarak, kapsamlı bir kontrolle, sorunun tespit edilmesi ve çözülmesi mümkündür. Tiroit yetmezliğine bağlı olabilecek etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra, hala kilo verilemiyorsa, bahsettiğimiz tüm değerler kontrol edilmelidir. Eğer psikolojik bir sebep tespit edilmiş ise, bir psikiyatri uzmanı ile beraberce çalışılması da yarar sağlayacaktır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI