Kansızlık olarak bilinen hastalıklar arasında, en sık rastlanılan tür, demir eksikliğidir. Demir, kandaki alyuvarların oksijen aktarmasını sağlar. Ancak bu minerali vücut kendi üretemez.
Vücuda almanın tek yolu gıdalardır. Yumurta, et ve pekmez gibi gıdalar, demir içermektedir. Yapılan kan testlerinde, hemoglobin değeri kadınlarda 12 g/dl, erkeklerde ise 13 g/dl seviyesinin altına düşmemelidir.
Düştüğü takdirde, yaşanılan tablo, anemi olarak adlandırılabilir.Demir içerikli gıdaların yeteri kadar tüketilmemesi, kanama ile sonuçlanan hastalıklar, bağırsaklarda bulunan çengelli solucan paraziti ve vejetaryen beslenme biçimi, demir eksikliğine neden olan başlıca nedenler olarak sayılabilir.
Kadınlarda normalden fazla doğum yapmak ve regl kanamaları demir eksikliğine sebep olabilmektedir. Bu hastalık, halsizlik, iştah eksikliği, baş ağrısı, gereğinden fazla üşüme ve hafızanın zayıflaması ile belirti vermektedir. Demir eksikliği yaşayan kişilerin, dudaklarında kronikleşen çatlama ve tırnaklarında kolayca kırılma gözlemlenmektedir.
Demir eksikliği olanlar, kırmızı et ve sakatat türü yiyeceklere ağırlık vermelidir. Beslenme programına, yeşil yaprağa sahip sebzeler, kuru meyveler, pekmez ve yumurta mutlaka eklenmelidir. Çay ve kalsiyum ağırlıklı gıdalar, demirin vücut tarafından emilmesini azaltmaktadır. C vitamini ise, demirin emilmesini arttırır. Bu sebeple turunçgiller fazlaca tüketilmelidir. Kepek ekmeği de demir eksikliği yaşayan kişilere önerilmemektedir.
Demir eksikliğine sebep olan faktör tespit edildikten sonra, doktor tarafından demir ağırlıklı diyet ile demir eksikliğini giderecek olan ilaçlar reçete edilir. Demir eksikliğinde verilen takviye amaçlı ilaçların bazıları ağız yoluyla alınırken, bazıları da damar yoluyla uygulanır. Eksikliğin seviyesine göre, verilecek takviye yöntemine doktor karar vermektedir.
Kişiler, çeşitli kaynaklardan aldıkları bilgiler doğrultusunda, kendi kendilerine teşhis koymamalıdırlar.
Kişiler, çeşitli kaynaklardan aldıkları bilgiler doğrultusunda, kendi kendilerine teşhis koymamalıdırlar.
Demir eksikliğinin çeşitli sebepleri olabilmektedir. Bu altta yatan sebepler, doğru biçimde tespit edilerek, doktor tarafından netleştirilmelidir. Demir eksikliği bir sebep değil de sonuç ise, kaynağa gidilerek tedavi uygulanmalıdır. Kişiler, keyfi olarak, demir takviyesine yönelik ilaçlar kullanmamalıdırlar.
Gereğinden fazla demir alımı halinde, vücutta depolama yapılması, önemli hastalıklara sebep olabilmektedir. Demir alımı aşırıya kaçtığında, karaciğerde toplanabilir. Bu birikim sonucunda, kişi siroz hastalığına yakalanabilir. Doktorun vereceği tedavi süresine ve de ilaçların dozajına dikkatle uyulmalıdır.
Yorum Gönder