işü

Gecici Hafıza Kaybı Belirtileri Nelerdir

Hafıza Kaybı Nasıl Olur?
Tıp dilinde Amnezi olarak isimlendirilen hafıza kaybı pek çoğumuz için eski Yeşilçam filmlerinde karşılaştığımız komik bir durum olarak tabir edilse de aslında son derece ciddi bir rahatsızlıktır ve pek çok çeşidi bulunmaktadır. İnsanoğlu edindiği her bilgi, deneyim ve olayı beynin ilgili bölümlerinde saklar ve ihtiyaç duydukça bu verilerin üzerinden geçer. Ancak bazen yaşanan olaylar nedeni ile bu verilere ulaşmak mümkün olmaz ve hafıza kaybı meydana gelir. 

Yapılan araştırmalar hafıza kaybı nedenleri arasında ilk sırayı şiddetli kafa travmaları alırken ikinci sırada ise psikolojik nedenler yer almaktadır. Örneğin kendisinin neden olduğu bir kaza sonucunda çok sevdiği birini kaybeden kişi psikolojik olarak suçluluk duygusu ile bu anıyı tamamen silebilir ve sadece kaza anının hatırlayamadığı gibi kaza anı ve öncesine ait tüm bilgileri de engelleyebilmektedir.

Geçici Hafıza Kaybı Nedir?
Geçici hafıza kaybı ya da tıp dilindeki ismi ile global amnezi aslında çok kısa süren bir rahatsızlıktır ve genelde ilk 6 saat içinde ya da 24 saat içerisinde geçmektedir. Geçici hafıza kaybının nedenleri arasında ilk sırayı beyin içerisinde meydana gelen kan akışının ani bir şekilde düşmesi almaktadır. Yine psikolojik travmalar ve bazen de baş yaralanmaları da geçici hafıza kayıplarının yaşanmasına neden olabilmektedir.

Geçici Hafıza Kaybı Belirtileri
Geçici hafıza kaybı yaşayan kişiler bulundukları ortamı ve aynı ortamda yaşadıkları kişileri tanımadıkları ve hatırlayamadıkları için büyük bir panik ve korku yaşarlar. Bu noktada pek çok kişi olayın vehametini ilk etapta algılayamadığı ve yaşananlara anlam veremediği için geçici hafıza kaybı yaşayan kişiyi gereksiz bir ısrar yağmuru altına almaktadır. Ancak yaşanan bu durum ve ısrar hastanın daha fazla panik olmasına ve tedirginlik yaşayarak içe kapanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle hafıza kaybı yaşayan kişiler hiç vakit kaybedilmeden hemen en yakın sağlık kurumuna ulaştırılmalıdır. Hafıza kaybı belirtisi kişinin yakınındaki insanları hatırlamaması, yakın ya da uzak zamanı hatırlamaması ya da kendisi ile ilgili bilgileri unutması şeklinde ortaya çıkabilmektedir.  
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI