Hipertansiyon en basit anlamıyla yüksek basınç demektir. Vücudun yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için dolaşım sisteminin kusursuz çalışması gerekir. Bunu sağlanması ise kan damarlarının kalpten çıkıp vücudun her noktasındaki tüm organ ve dokulara gerekli oksijen ve maddelerin iletimi için kan hücrelerini taşımasıyla oluşur. Bu taşımanın güç kaynağı ise basınçtır. Bu basınç belli bir oranın üstünde olursa, kişide hipertansiyondan bahsedilir.
Kan basıncı ölçülürken iki çeşit kan basıncı değerine bakılır. Halk arasında küçük tansiyon ve büyük tansiyon adıyla anılan, diyastolik kan basıncı ve sistolik kan basıncıdır.
Kalbin kasılması sırasında oluşan basınca sistolik kan basıncı; kalbin kasılma ardından gevşemesiyle oluşan basınca ise diyastolik kan basıncı denir. Bu iki değerinden birinin normalden fazla olması hipertansiyondur. Hipertansiyon toplumda ciddi yaygın bir rahatsızlıktır. Özellikle de hastaların kendi kan basıncının farkında olmaması, önemsememesi bu hastalığın riskini arttırmaktadır. Toplumdaki her on yetişkin insandan ikisinde görülen bu hastalık kimi zaman kalıcı felçlere, beyin kanamasına, görme sorunlarına, böbrek, kalp, damar hastalıklarına sebep olur.
Genetik kalıtımsal olarak da geçebilen bu hastalık, kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülmektedir. Genellikle 40 yaş üstünde ortaya çıkmaya başlayan bu hastalık, aşırı kilolu ve obez kişilerde daha yaygın olmaktadır. Alkol ve sigara alışkanlığı, her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da etkendir. Yanlış beslenme ve aşırı tuzlu beslenme alışkanlığı ile hareketsiz yaşam şekli de diğer sebeplerdir.
Çok ciddi rahatsızlık veren belirtileri fazla olmadığı için, bazı kişiler yıllardır yüksek tansiyon hastası olmasına rağmen bu hastalığından habersiz yaşamaktadır.
Yüksek tansiyonun başlıca belirtileri ense ve baş ağrısı, yüzde kızarma, ateş basması, kafada sıcaklık ve göğüste basınç hissi, çarpıntı, göğüs ağrısı, derin nefes alma ihtiyacı, kulakta uğuldama ve konsantrasyon bozukluğudur.
Birçok sebebe bağlı olarak oluşan bu hastalıkta, stresli ve heyecanlı kişilik, aşırı kilo, yaşlanmaktan kaynaklı olarak damarlardaki esnekliğin azalması, aşırı beslenme ve tuz sebep olarak sayılabilir. Bunun haricinde yüksek tansiyon hastalarından yüzde 5-10 arasındaki bir kesiminin hastalık sebebi başka hastalıklardır. Özellikle böbrek iltihapları, değişik böbrek hastalıkları ve salgı bezlerindeki hastalıklar yüksek tansiyon hastalığını da beraberinde getirmektedir.
Yorum Gönder