işü

Donma Durumunda İlk Yardım

İnsan vücudu bulunduğu ortamla sürekli etkileşimde olduğundan dolayı, vücut ısısı aşırı yüksek ya da aşırındüşük ısılarda değişiklik gösterir. Ortam çok soğuk ise, vücut ısısı da hızla düşmeye başlar. Vücut ısısı 35 derecenin altına indiğinde, vücut hipotermiye girer.

Henüz 35 derece ve 32 derece arasında iken üşüme, titreme, ısı düştükçe hareketlerde yavaşlık ve tökezlemeler görülür. Vücut ısısı 32 derecenin altına düştüğünde ise durum iyice ciddileşir, nabız hızla azalır. Kişi her an bilincini kaybedebilir ve acil müdahale şarttır. Aksi takdirde, donma durumunu yaşayan kişi, beynin kansız kalmasından dolayı uyuklamaya başlar ve bu esnada hayatını kaybeder. 


Diğer donma belirtileri; donmaya başlayan bölgelerde kızarma ya da solukluk, sertlik, ağrı ve yanma, morarma ve sonrasında oluşan ödemlerdir.Bu durumda kişiye direkt ilk yardım uygulanması gerekir. Donan kişi öncelikle çok sıcak olmayan ılık bir ortama alınıp soğukla teması kesilmelidir.Vücutta etkilenmemiş uzuvlar varsa donması engellenmelidir. Kişiye uygulanan ısıtma müdahaleleri, az ısıdan başlamalı ve yavaşça arttırılmalıdır. Kişi, sıcak su ve ısıtıcı gereçlerle ile ısıtılmaya çalışılırken, 15-20 derece arası bir sıcaklık kullanılmalıdır. Zamanla, yavaşça bu ısı arttırılmalıdır. Hastanın giysileri ıslak ise çıkartılmalıdır. 

Donma sebebiyle uzuvlarda şişlikler oluşmaya başlamış ise, uzuvlar kalp hizasının üstüne çıkartılmalıdır. Böylece kanın daha az pompalanması sağlanır ve şişlikler azalır. Şişliklerin oluşturacağı bir başka tehlike de, donan kişide takı varsa ortaya çıkar. Uzuvların şişmesi sonucu, bu takıların kan dolaşımını zorlaştırması hatta kangrene sebebiyet vermesi söz konusu olabilir. Bu sebeple, kişinin takıları dikkatlice çıkarılmalıdır. Kişi, sıcakla direkt temas ettirilmemeli ve masaj yapılmamalıdır. Bol miktarda sıcak ya da ılık olan sıvı içirilmelidir. Vücutta donmuş uzuvlar olabilir.


Bunların donma durumundan kurtulması yani erimesi için aşırı müdahalelerde bulunulmamalıdır. Yanlış bir şekilde eritilen vücudun kısımları tekrar kullanılmaz hale gelecek şekilde tahrip olabilir. Hatta kangren meydana gelebilir. Kişi, bu durumda dayanılmaz acı çeker, hatta şoka bile girebilir. Böyle durumlarda battaniye ya da ılık su kullanılmalı ve donmuş bölgelerin çözülmesi için kişi kendi haline bırakılmalıdır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI