işü

İnsan Vücudunun Olmazsa Olmazı: Omega-3 Yağ Asidi

Omega-3 bir doymamış yağ asididir. Eikosapentaenoik asit(EPA) ve dokosaheksaenoik asit(DHA) insan vücudu için elzem olan türevleridir.

Günümüzde fast food, konserve, hazır ve paketlenmiş gıda tüketimi arttığından dışarıdan omega-3 alımı oldukça azalmış durumdadır.

Omega-3 içeren besinler; deniz ürünleri, ceviz, semizotu, brokoli, keten tohumu, asma yaprağı, soya yağı, kanola yağıdır. Günlük hayatta pek sık tüketilmeyen yiyecekler olduklarından omega-3'ün doğal yollarla alınması güçleşebilmektedir.

Omega-3 en çok yağlı balıklarda bulunur. Hamsi, uskumru, somon, sardalya ve ton balığı bunlar arasındadır. Midye de iyi bir omega kaynağıdır. Bir insanın omega-3 ihtiyacını karşılayabilmesi için haftada en az 2 gün balık tüketmesi gerekmektedir.

Omega-3 yağ asidinin başta zihinsel fonksiyonlar olmak üzere tüm vücuda olumlu etkileri vardır:

-LDL kolesterolü düşürür, HDL kolesterolün artışını destekler.

-Trigliseridi düşürür.

-Sağlıklı kilo kaybını destekler.

-Kanın pıhtılaşmasını güçleştirir.

-Depresyonu önleyici, ruh halini iyileştirici, dikkat ve konsantrasyonu artırıcı etkisi vardır.

-Beynin başta hafıza olmak üzere fonksiyonlarını yerine getirmesinde rolü büyüktür.

-Alzheimer'a karşı zihni koruyucudur.

-İmmün sistemi güçlendirir.

-Kemik ve eklem dayanıklılığını artırır.

-Aterosklerozu önlemede büyük rol oynar.

Omega-3 yağ asidini besinlerle almakta güçlük çekiyorsanız, iyice araştırmak kaydıyla omega-3 kapsülleriyle dışarıdan takviye alabilirsiniz. 1 adet omega-3 hapı ortalama 10 kalori içerir ve kesinlikle kilo aldırıcı bir etkisi yoktur. Aksine, vücutta omega 3 ve 6 yağlarının oranı dengeleneceğinden kilo vermeyi destekleyicidir.


Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI