işü

Kolesterol Belirtileri Nelerdir

Kolesterol vücudumuzun ihtiyacı olan ve kanımızda bulunan bir çeşit yağdır (lipit). Bu yağ vücudun ihtiyacına göre yine vücut tarafından üretilir. Ancak bunun yanı sıra yediğimiz bazı besinlerin içinde de kolesterol bulunur. Eğer vücuttaki kolesterol miktarı artarsa kolesterol fazlası damarlarda birikmeye başlar. Genel olarak yavaş bir işlem olan bu sertleşme, yaş ilerledikçe daha kötü bir hal almaya başlar üstelik kalp krizi, felç gibi ciddi hastalıklar için ortam yaratır.
Kolesterol kan testiyle kolaylıkla ölçülebilir.

Kolesterol çeşitleri nelerdir?

LDL (düşük yoğunluklu kolesterol) : Bu çeşit kolesterol vücudunuzda fazlası varsa damarlarınızı tıkayan kolesterol çeşididir ve “kötü” kolesterol diye de bilinir. Yüksekliği durumunda düşürmeye çalışmak gerekir.

HDL (yüksek yoğunluklu kolesterol) : Bu kolesterol çeşidiyse kanımızdan yağları uzaklaştıran ve yüksek olması durumunda kalp krizini engelleyen “iyi” kolesteroldür ve düşükse yükseltmeye çalışmak vücudumuz için yapabileceğimiz en faydalı iyileştirmelerden biridir.

Trigliseridler: Yine kanımızda bulunan bir yağ çeşididir. LDL ile birlikte yüksek olması durumunda kalp sağlığımızı tehdit eder.

Kolesterol ölçümleri neyi ifade eder?
Yüksek kolesterol: 240 ve üzeri
Sınırda kolesterol: 200-239 arası
İdeal kolesterol: 200’ün altıdır.

Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir? 
Bu rahatsızlık doğrudan bir belirti vermez ve çoğunlukla ya rutin kontrollerde yapılan tahlillerde ortaya çıkar ya da damarların daralması&sertleşmesine bağlı rahatsızlıklar hissedildiğinde kontrol edilir ve saptanır. Bu yüzden kendimizi iyi hissettiğimizde dahi kolesterol ölçümlerini ihmal etmemek önemlidir.

Yüksek kolesterol sebepleri nelerdir?
-       Yediklerimiz: Çok fazla doymuş yağ, trans yağ ya da kolesterol içeren gıdalar yemek
-       Fazla kilolu olmak
-       Hareketsiz yaşam tarzı
-       Yaş: 20 yaşından sonra yükselme eğilimine geçer
-       Aile öyküsü: Aile bireylerinde kolesterol yüksekliğinin olması
-       Genel sağlık durumu: Hipotiroid problemi kolesterol yüksekliğine neden olur.

En doğrusu aile hekiminin tavsiyesiyle belirli aralıklarla ölçtürüp kontrol altında tutmaktır. Yüksekliğinde ise, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak doktorun öngördüğü dozda ilaç kullanmak düşürmek için yardımcı olacaktır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI