işü

Pankreas kanseri ve tedavi yolları

Midenin arka kısmında 15-20 cm büyüklüğünde bulunan organın adı pankreas’tır. Pankreas başlıca dört bölümden oluşur. Baş, boyun, gövde ve kuyruk. Oniki bağırsağı ile bağlantısı olan bölge baş bölümüdür. Dalak ise kuyruk ile komşudur. Pankreas kanseri, öncelikle aileden herhangi bir bireyde bulunmasından kaynaklanan bir kanser türüdür. 
Diğer bir deyimle ırsi bir hastalıktır. Aynı zamanda sigara kullanıcıları ve şeker hastalarında pankreas kanseri daha çok rastlanan bir kanserdir. Pankreasın görevi, ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi, sindirim işlevi ikincisi ise hormon salgılamadır.


Sindirim işlevi: Sindirime yardımcı olan enzimler denen (amilaz endopeptidazlar, egzopeptidazlar, lipaz, kolesterol esteraz, fosfolipaz A2) gibi madellerin içinde bulunduğu nişasta, yağ ve proteinler bağırsağa ulaştığında pankreas devereye girerek bunların sindirilmesinde yardımcı olur.

Hormon Salgılama: insan vücudunun belli oranda şekere ihtiyacı vardır. Bu oran yükseldiğinde insan sağlığı büyük risklerle karşı karşıya kalır. Yine besinlerde bulunan glukagon hormonunu, somatostatin, amilin, pankreatik polipeptit ve pankreastatinler bağırsağa ulaştığında bağırsak devreye girerek, şeker oranını düşürür ve insülin düzeyini arttırma işlemi görür.

Pankreas Kanseri nedir?
Her kanser türünün isminden anlaşıldığı gibi pankreas kanserine bu ismin verilmesinin nedeni kanserin pankreasta çıkmasından dolayıdır. Pankreasta habis (kötü huylu) tümörün meydana çıkmasına verinle isimdir. Dünyanın birçok yerinde bu kanser türünden ölümler yaşanmaktadır. Özellikle Amerika Birleşik devletlerinde pankreas kanserinden ölenlerin sayısı oldukça fazladır. Oran olarak ölümlere sebep olmada 5. Sırada yer almaktadır. Hastalıktan kurtulup sağlığına tekrar kavuşmak oldukça zordur. Hastalık ile mücadele ederek yaşamada en uzun süre tahmini olarak 5 yıl civarındadır. Lenf damarları ile diğer organlara yayılan pankreas kanseri bu nedenle en tehlikeli kanser türü olarak da bilinir.

Pankreas Kanserinin Belirtileri:
Sinsi bir hastalık olarak bilinen bu hastalık uzun zaman kendini gizleyebilen özelliğe sahiptir. Bu nedenle teşhis genellikle geç yapılmaktadır. Ancak hastalığın belli bazı belirtileri de vardır. Bunlar:
Halk dilinde sarılık olarak bilinen hepatit (B) hastalığında safra kanalları tıkandığından dolayı safra bağırsağa akmaz. Bunun neticesinde hastada cilt sararması, idrar renginin koyulaşması ve dışkının renginin değişmesi görülür.
Karın boşluğunun sol tarafında başlayan bir ağrının sırta vurması
Kan şekerinin seviyesini düşürmesi hastalığa bağlı olarak görülebilen bir belirtidir. Baş dönmesi, titreme ve bayılma da hastalık belirtilerindendir.

Pankreas Kanserinin Tedavisi:
Yine diğer kanserlerde olduğu gibi, tedavi hastanın hastalık evresine göre değişmektedir. Ancak genellikle ameliyat, ışın tedavisi ve ilaç tedavisidir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI