50 ile 60 yaş arası bayanlarda menopoz sonrası yıllarda meydana gelen bir hastalık olarak bilinir. Tıp dalındaki adı ile uterin kanser veya uterus kanserleri rahim içi zarından kaynaklanan bir kanser türüdür. Kadınlarda rastlanan bu hastalık yine erken tedavi ile mücadele edilerek yok olması mümkün olan bir hastalık çeşididir. Kadınlarda rastlanan kanser türlerinden dördüncü sırada olan bu kanser, ayrıca kadınlarda en çok rastlanan kanser türlerinden biri olma özelliğine de sahiptir.
Rahim kanserinin en büyük risklerinden biri de endometrium dokusunda gelişen kanserin üreme organlarına yayılması riskidir. Kanser öncelikle rahim ağzı olarak bilinen “serviks” tüplere ve yumurtalıklara doğru yayılma gösterir. Kanserin ilerleme durumuna göre diğer bölgelere de yayılması görülebilir.
Rahim kanseri hastalığının belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır. Kadınlarda geç menopoz olma, henüz genç iken geciken adetler ya da düzensiz adet olma, daha ilerlemiş yaşlardaki kadınlarda hipertansiyon, şeker hastalığı.
Rahim Kanserinin belirtileri nelerdir?
Düzensiz adet görme ya da erken zamanlarda adet görme en büyük belirtilerinden biridir. Bunun dışında menopoz sonrası vaginal kanamalar da hastalığın belirtilerinde önemli rol oynamaktadır. Dikkat edilmesi gereken en büyük şey ise, 40 yaş sonrası kanamanın artması ve özellikle kanın pıhtılı bir şekilde akması şikâyeti olan kadınların en kısa zamanda doktorlarına başvurmaları oldukça önemlidir.
Rahim Kanseri Tedavisi
Rahim kanseri tedavisinde genellikle artık alışagelmiş olan yöntem rahimi almaktır. Bu temel bir prensip olarak tıp dünyasında bilinen bir tedavi yöntemidir. Cerrahi ameliyat esnasında hastalığın vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını saptamak için hastanın karnından örnek alınır. Yumurtalık ve tüpler çıkartılarak örnek alınır. Tedaviye ek olarak karının alt bölgesinde bulunan aort damarının etrafındaki lenf bezlerinden de örnek alınır.
Cerrahi operasyon sonrasında hastadan alınan yumurtalıklar, tüpler ve diğer parçalar değerlendirilmeye alınarak hastalığın yaygınlığı tespit edilir. Bu incelemelerin ardından kanserin rahim dışına yayılıp yayılmadığı kontrol edilir. Eğer kanser rahim dışına yayılmamışsa histerektomi tam kür sağlar. Eğer kanser aksine başka organlara yayılmış ise ve kanser ilerlemişse cerrahi operasyondan sonra ışın tedavisi de uygulanmaktadır.
Yorum Gönder