işü

Reflü Belirtileri Nelerdir

Reflü Nedir?
Mide içerisinde yenilen yiyecekleri öğütmesi amacı ile çok güçlü mide asitleri ve pankreas ile karaciğerden gelen enzimleri de barındırmaktadır. Yenilen tüm yemekler yemek borusundan geçerek yemek borusu ile mide arasında bir kapı görevi üstlenen mide kapakçığına ulaşır ve mide kapakçığı açılarak yemekler mideye ulaşır. Mide kapakçığı akışın tamamlanması ile beraber hemen kapanır ve mide asidinin yemek borusuna ulaşmasını engeller. Ancak bazen bu kapakçık görevini yerine getiremez ve mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu reflü hastalığı oluştur. 

Reflü Belirtileri
Reflü erken devrede sadece şiddetli yanma hissi oluşmasına neden olurken ilerleyen zamanla beraber tedavi edilmezse daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle reflü belirtileri görüldüğü anda hiç vakit kaybedilmeden doktora başvuruda bulunulması önemlidir. Reflü belirtisi denildiğinde akla ilk gelen çok şiddetli bir yanma hissidir. Yine göğüs kemiğinin yakın çevresinde hissedilen ağrı da reflü belirtileri arasında bulunmaktadır. Pek çok kişi reflü belirtileri sırt ağrısı dediğinde büyük bir şaşkınlık hissetmektedir. Ancak midenin sırt bölgesine yakın olması ve ağrının buraya vurması çok sık görülen bir durumdur. Reflü belirtileri bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerin doğal savunma mekanizmaları sonucunda fazla yedikleri yemekler hemen kusarak çıkarılmaktadır. Yani bebeklerin beslenme sonrasında yedikleri mamayı ve emdikleri bir miktar sütü geri çıkarmaları çok normaldir. Ancak bu miktarın artması ve bebeğin kilo alamaması gibi durumlarda bebeklerde reflü oluşumunun araştırılması önemildir.

Reflü Tedavisi
Reflü tedavisi için uygulanabilecek yöntemler çok çeşitlidir. Öncelikle reflü başlangıcı erken evrede yakalanırsa tedavi için basit önlemler alınması yeterlidir ve reflü ilacı kullanımına gerek yoktur. Reflüyü arttıran yiyecekler ve içeceklerden uzak durulması, reflü yastığı kullanılması, yatmadan hemen önce yemek yenmemesi gibi basit reflüye karşı önlemler alınması yeterli olacaktır. Ancak ileri evre reflü hastalarında bu basit önlemler yetersiz kalmaktadır. Bu durumda reflü ilaçları mutlaka doktor önerisi ile kullanılmaya başlanmalı ilaçların da yetersiz kalması durumunda reflü ameliyatı gibi cerrahi çözümlere yönelinmelidir. Ancak reflü ameliyatı riskleri bulunduğu için bu operasyon mutlaka son çare olarak düşünülmelidir.  
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI