işü

Migren Tedavi Yöntemleri

Migren baş ağrısı olarak bilinen ve çok yaygın olan kronik hastalıkların başında gelir. İlerleyen evrelerde insanların normal hayatlarına müdahale eden bu hastalık dört evreden oluşmaktadır. Migren tedavi yöntemleri arasında ilaç ve bitkisel tedavi bulunmaktadır.

Migren tedavi yöntemleri uygulanmadan önce migrenin hangi evrede olduğunun saptanması önemlidir. İlk evrede uyarılar baş gösterir. Vücutta ağırlık, uyuma isteği, yorgunluk ve durgun bir tavır sergilenir. İkinci evrede aura olarak bilinen baş ağrısı öncesinde hissedilen belirtidir. En belirgin özelliği ise, görme esnasında görülen çizgiler, çoğu nesneyi gri renkte görme, düşünce de karışıklık, yüzde karıncalanma gibi durumlar gözlenmektedir.

Üçüncü evre ise baş ağrısı başlamasıdır. İkinci evreden sonra en çok acı veren baş ağrısı dönemidir. Bu ağrı başın tüm bölgelerinde görülebilmektedir. En fazla ağrıyı tetikleyen ise keskin ışık ve yüksek sestir. Çeşitli ilaçlar yardımı ile veya kendiliğinden ağrı dindikten sonra vücut tamamen bitkin düşer, saatlerce iş yapmış hissine kapılır, sık sık esner ve uyuma hissi uyanır. Migren ağrısı yaşandığı an gürültüden uzak durmak, beyni yoracak aktivitelerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca migren ağrısını tetikleyen bazı besinler vardır. Bunlardan bazıları, sucuk, çikolata ve domuz etidir. Alkol kullananlarda migren ağrısının daha şiddetli yaşandığı kanıtlanmıştır.

Migren tedavi yöntemleri arasında en çok tercih edilen ilaç tedavisidir. Migrenin bulunduğu evreye göre uygun görülen ağrı kesiciler ile migren çözümlenmeye çalışır. Bunun yanı sıra fizik tedavi yöntemi ile de tedavi uygulanmaktadır. Çok yaygın olmayan ve halen geliştirilmeye çalışan tedavi yöntemlerinden biri olan beyne elektrik ve manyetik tepkiler gönderen mıknatıslar ile tedavi yöntemidir. Alternatif tıp yöntemleri arasında olan bitkiler ile ağrıyı hafifletme yaygın olarak kullanılmaktadır. özellikle bu konuda yararlı olarak görülen, kuşdili otu, melisa ve biberiye bitkileri ile migren ağrısı için özel çaylar hazırlanmaktadır. 

Migren halk arasında kronik baş ağrısı olarak bilinmektedir. En büyük düşmanı stres ve yorucu bir yaşamdır. Her insanın yaşama riski olan migren, ayrıca ailede daha önce migren hastalığı bulunması nedeni ile de görülebilmektedir. Bu rahatsızlıktan korunmanın tek yolu stresten uzak durmak olacaktır.  
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI