Şeker hastalığı kronik hastalıklardan biridir. Kandaki şeker seviyesinin yüksek düzeylerde olmasına neden olur. Ancak genellikle beslenmenin düzene girmesi ile kan şekeri dengesi sağlanabilir. Düzenli besleneme hastalığı hafiflettiği gibi ilerlemesini de engeller. Şeker hastalığı uzun süre tedavi edilmezse birçok hastalığa neden olabilir.
Bu hastalıklar arasında kalp hastalıkları, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, gözlerin bozulması ya da işitme kaybı ön planda bulunmaktadır. Şeker hastalarına uygun diyet programlarına ise ancak ve ancak doktor karar verebilir. Bunun dışında şeker seviyesini düşürdüğü bilinen şekere iyi gelen yiyeceklerden bazıları da tedavi sürecinde tüketilebilir ve tedavinin sonuç vermesi hızlandırılabilir.
Şekere İyi Gelen Besin Kaynakları
Bakliyat: Yüksek oranda suda çözünen besin lifi içeren fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller glisemik indeksleri düşük olduğundan tüketilmelidir. Çünkü besin lifi içeren yiyecekler şekerin kana karışma sürecini bir hayli yavaşlatır. Aynı zamanda kan şekeri kontrolüne de yardımcı olur. Lifler besinlerden gelen kolesterol emilimini yavaşlatır ve kalp hastalıkları riskini de azaltır. 2001 yılında yapılan araştırmaya bakılırsa Nutrition Review bilimsel dergisinde yayınlanan makaleye göre altı hafta boyunca günde 25 gram besin lifi tüketmek tip 2 durumundaki diyabet hastaların kolesterol ve şeker seviyelerinde önemli iyileşmeler olduğu anlatılmıştır.
Tarçın: 2003 yılında Diabetes Care dergisi bir araştırma sonucu yayınlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre 1 ve 6 gram arası tarçın tüketmek kan şekerine iyi gelir ve bunun dışında kolesterol ve yağ oranını da düşürür. Tip 2 diyabet hastalarının da kalp krizi riskini azaltır.
Tarçın: 2003 yılında Diabetes Care dergisi bir araştırma sonucu yayınlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre 1 ve 6 gram arası tarçın tüketmek kan şekerine iyi gelir ve bunun dışında kolesterol ve yağ oranını da düşürür. Tip 2 diyabet hastalarının da kalp krizi riskini azaltır.
Tahıllar: Glisemik indeksi düşük olan işlenmemiş kepekli tahıllar vücut tarafından hazmedilmesi zamana yayılır ve kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açmaz. Besini hemen enerjiye dönüştürür. Tam tahıllı çavdar ekmeği, kepekli makarna ve kepekli tahıllar da kan şekerini sabit tutar.
Omega 3 Yağ Asitleri: Şeker hastalığı nedeniyle oluşabilecek kalp ve damar hastalıklarını engellemek için önemli bir rol oynar. Bu yağ asitleri vücut tarafından üretilmez ve bunun için tüketilen gıdalar yoluyla alınması şarttır. Şekere iyi gelen yiyecekler tuzlu su balıkları dışında keten tohumu ve cevizdir.
Sebze ve Meyve: Kan şekerinin sabit kalmasına yardımcı olan mineral ve vitamin bakımından zengin olan sebze ve meyveler aynı zamanda lifli yapıya sahiptir. İçerdikleri antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini geliştirirler.
Şekere iyi gelen yiyeceklerden sebzeler ve meyveler:
Şekere iyi gelen yiyeceklerden sebzeler ve meyveler:
- Lahana
- Karalahana
- Portakal
- Ihlamur
- Limon
- Şalgam
- Brokoli
- Turp
- Ispanak
- Greyfurt
- Çilek
- Böğürtlen
Ancak yağ, tuz ya da sos eklenmiş sebzeler tüketilmemelidir. Bunun dışında yüksek oranda sodyum içeren konserve sebzeler ya da turşu da tüketmemelidir.
Zeytinyağı: İyi kolesterolü yükselttiği bilinene zeytinyağı damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Bu nedenle yemeklik yağ olarak kullanılmalıdır. İnsülin direncini azaltan zeytinyağı kan şekerini sabit tutmaya da yardımcı olur.
Yorum Gönder