işü

Balın Faydaları Nedir? Kaliteli Bal Nasıl Anlasılır

Bal en faydalı besinlerin başında gelmektedir. Balın kaliteli olması, barındırdığı faydalara da etki ediyor. Kaliteli bal üretildiği yere, kullanılan arılara ve üretim sürecindeki işlemlere bağlıdır. Özellikle balın hangi çiçekten elde edildiği çok önemlidir. Balların içerdiği besinler, içerdiği şekerler hangi arı tarafından üretildiği ile alakalı bir durumdur. Balın saf olması için dışarıdan şeker takviyesi yapılmaması gerekir. GDO içeren ürünlerin nasıl doğallığı bozuluyor ise sonradan şeker ilavesi de balın kalitesini ve faydalarını düşürmektedir. Balın faydaları binlerce yıldır kullanılmasından da ortaya çıkabileceği gibi oldukça fazladır. Eskiden bal insanların yaralarının iyileşmesi için kullanılıyordu. Özellikle balın antioksidan özelliği iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılıyordu. Günümüzde bile balın bu faydası ilaç üretiminde kullanılmaktadır.

Balın içerisinde pek çok doğal şeker bulunuyor. Glikoz, früktoz, levüloz ve daha pek çok doğal şeker balın %80’lik hacmini oluşturuyor. Çokça şeker içermesi tarih boyunca tatlandırıcı olarak kullanılmasına vesile olmuştur. Fakat bal şekerli bir ürün olduğu için fazla kullanımı insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Doğal bal tüketimi vücuda pek çok fayda sağlıyor. Fakat daha sonradan şeker ilavesi yapılan, rafine edilen, işlenen ve filtrelenen ballar insan sağlığına zarar veriyor. Balın faydaları konusunda pek çok alt başlığa erişebiliriz. İlk olarak bal doğal tatlandırıcıdır. Eğer şeker tüketiminin önüne geçemiyor iseniz, yediğiniz ürünlere şeker yerine bal koyabilirsiniz. Hem şekere oranla daha az kalori alırsınız hem de sağlığınızı korursunuz.

Balın faydaları vücudunuzdaki yaraları antioksidan etkisi ile bakterilerden arındırmasıdır. Her ne kadar merhemler ve ilaçlar tedavi edici özellik taşısa da balında tedavi etme özelliği bulunuyor. Balın bu antioksidan özelliği pek çok rahatsızlığın önüne geçmenize de yardımcı oluyor. Doğal bal kullanarak kalp rahatsızlıklarının, karaciğer yetmezliklerinin önüne geçebilirsiniz. Bal doğal bir enerji kaynağıdır. Früktoz, glikoz gibi doğal şekerler vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi size sağlıyor. 1 yemek kaşığı bal tüketerek tüm gün yetecek kadar enerji depolayabilirsiniz. Herkesin de bildiği gibi balın öksürük geçirici özelliği bulunmaktadır. Sıcak suya 1 yemek kaşığı bal ve 2-3 damla limon ekleyerek öksürük krizlerinin önüne geçebilirsiniz. Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL, bal sayesinde olması gereken değere kolaylık ile düşüyor. Ayrıca alternatif olarak bal sayesinde saçlarınıza parlaklık sağlarken, sivilce problemlerinizi de çözebilirsiniz.

Kaliteli Bal Nasıl Anlaşılır?
Balın görünüşünden ya da tadına bakarak ne yazık ki kaliteli olup olmadığını anlayamazsınız. Balın kaliteli olması ilave şeker içermemesi ve üretildiği çiçek ile alakalıdır. Eğer ambalajlı bir bal satın alıyor iseniz içindekiler bölümünü dikkatli okumalı, ilave şeker içermediğinden emin olmalısınız. Balın kaliteli oluşu sadece ilave şeker içermemesi ile alakalı değildir. Ayrıca işlenme şekli, nereden geldiği de önemlidir. Yine de en kaliteli bal filtrelenmemiş, hiçbir işlemden geçirilmemiş baldır. Balın faydaları balın kalitesi ile alakalıdır.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI