Cildinizi Korumak İçin Doğru Zannederek Yaptığınız Yanlışları Biliyor muydunuz?
Cildinizi korumak adına anneannelerinizden kalan fikirler her zaman işe yaramayabilir. Hisar Intercontinental Hospital Dermataloji Bölümü Uzmanı Dr. Funda Ataman’dan doğru bilinen yanlış uygulamaları öğrendik.
Parmaktaki dolamaya soğan bağlamak…
Parmakta dolama, çoğu kez tırnağı derin kesme, şeytan tırnaklarını koparma, temiz olmayan işlerle uğraşma sonrası ortaya çıkan deri enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonlarda soğan pişirip bağlama adeti vardır. Bunun bilinen bir yararı olmadığı gibi; soğandan ikincil bir enfeksiyon kapma riski vardır. Antibiyotik kullanımı ve iltihabın boşaltılması doğru tercihtir.
Güneş yanığına yoğurt sürmek…
Güneş yanığında yoğurt sürmenin deriye serinlik hissi vermesi dışında bilinen bir etkisi yoktur. Doğrusu yanık merhemlerinin sürülmesi ve soğuk uygulamadır.
Yanıklara diş macunu sürmek…
Evdeki ufak tefek kaza yanıklarında diş macunu sürmenin hiçbir yararı yoktur. Aksine ciltte tahrişe neden olur. Bunun yerine yanıklara uygun merhemler kullanılmalıdır.
Açık yaralara tütün basmak…
Açık yaralara tütün basmak hiçbir yarar sağlamayacağı gibi ölümcül enfeksiyonlara yol açabilir.
Siğillere incir sütü sürmek…
Derinin tahrişine ve kötü izlere neden olur. Bunun yerine siğil ilacı kullanmak, siğilleri dondurmak (kriyoterapi) ya da yakmak (elektrokoterizasyon) doğru bir uygulama olacaktır.
Ödemli bölgeye sülük yapıştırmak…
Ödemli deri bölgelerine sülük yapıştırmak, Anadolu’da her yıl çok sayıda ağır enfeksiyona neden oluyor, bazen hayati riskler ortaya çıkıyor.
Derideki morluk ve şişliklere çiğ et yapıştırmak…
Çarpma, vurma sonrası oluşan deri morlukları ve şişliklerine çiğ et yapıştırmak hem faydalı değil hem de çiğ etten bulaşabilecek hastalıkları düşünmek lazım.
Ağızdaki aftlara rakı sürmek…
Ağızdaki aftlara rakı sürmenin bir faydası yok.
Saçkırana sarımsak, tuz ve sirke kullanmak…
Saçkıranda sarımsak, tuz, sirke ile kıl kaybı olan bölgeyi ovmak. Saçkıran çoğu kez kendiliğinden düzelir. Saç köklerini kaplayacak şekilde tahriş edici maddeleri sürmek kalıcı kıl kaybına neden olabilir.
Yorum Gönder