işü

Lifli Yiyecekler Nelerdir

Lifli yiyecekler nelerdir sorusuna aranan cevaplardan önce bilinçli bir tüketici olmak için lif nedir ve neye yarar bunlardan bahsedelim. Lif bir enzim türüdür. Bağırsaklarda hareket eder ve kabızlık ve şişkinliği ortadan kaldırarak ani şeker düşüş ve yükselişlerinin dengelemektedir. Lif vücutta bulunması gereken bir besin aynı zamanda vücudun direnci ve sağlıklı çalışması için olmazsa olmazlar arasında bir gıdadır.


Lifli gıdalar kaç çeşittir?
Lifli yiyecekler nelerdir ve kaç çeşittir öncelikle çeşitliliklerinden bahsedelim.
Lifli yiyecekler suda çözünebilen ve suda çözünemeyen olmak üzere iki farklı guruba ayrılmaktadırlar. Bu iki farklı gurup ayrı ayrı sorunların tedavisine yardımcı olmaktadır. Suda çözüne bilen ve suda çözünemeyen lifli gıdaları şu yönden ayırmak mümkün. Suda çözüne bilen gıdalar adından da anlaşılacağı gibi suda çözünür ağız yoluyla alınan bu gıdalar bağırsaklara ulaştığında enzimler dolayısıyla jel kıvamına gelen bir maddeye dönüşür. Bu yapışkan madde adeta bağırsak sisteminizi yavaşlatmaya, tokluk hissinizi artırmaya ve böylece şeker oranını dengeleyerek az ve sık yemenize sebep olmaktadır. Bağırsak sistemini yavaşlattığı için bu diyet yapan hastalara pek önerilmez özellikle kabızlık sorunu yaşayanların suda çözünür lifli yiyeceklere ağırlık vermemesi önerilir.

Suda çözünebilen lifli yiyecekler nelerdir
Tam tahıllar yulaf arpa gibi tam tahıl besinler suda çözünür ve tokluk hissini artırır. günlük tahıl ihtiyacı yulaflı gıdalardan gevreklerden temin edilebilir. Keza kuru meyvelerde suda çözünebilen besinler arasındadır. Kuru erik, armut ve naranciye çeşitleri bu katagoride yer alır. Baklagillerde suda çözünebilen lifli gıdalardır. Sarı ve kırmızı mercimek, nohut, fasulye ve bakla lif barındıran besinler arasındadır.

Suda çözünemeyen lifli yiyecekler nelerdir
sorusunu yanıtlamadan önce kabızlık sorununuz, bağırsak hareketlerinde düşüş ve şişkinlik şikayetleriniz varsa suda çözünemeyen lifli gıdalar tüketmelisiniz. Çünkü bu besinler bağırsak yolu ile sindirimi artırır. bağırsak kasılmasına ve hareketlerine oldukça faydalı olan bu besinler bağırsaklarda çalışma hızını artırdığı için kabızlık ve şişkinlik sorunları olanların sıkça tüketmeleri gereken gıdalar arasında ilk sıralarda yer almalıdır. Suda çözünmeyen lifli yiyecekler nelerdir; öncelikle çiğ sebzeler bu kategoridedir. Çiğ salatalık, ciğ marul, karnabahar, lahana, havuç, brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler ve yeşil rengindeki biberde bu kategoride yer alır. Meyve olarak çekirdekli ve kabuklu meyveler bu alanda yer alıyor. 

Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlara uzmanlar elma kabuğu öneriyorlar. Kabuklu elma yiyenlerin bağırsak hareketlerini artırdığı görülmektedir. Keza kiraz, üzüm, kayısı vb gıdalarda suda çözünmeyen lifli yiyecekler arasındadır. Tahıllı gıdalarda buğday ve çavdar ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. Besinlerde lifli gıdalar ile beslenmek sadece bağırsak hareketlerine değil vücut için oldukça faydaları uzmanlar tarafından sıkça dile getiriliyor. Suda çözünebilen veya suda çözünemeyen herhangi bir lifli gıda tüketen kişilerin tüketmeyenlere oranla daha az kalp damar ve cilt rahatsızlıkları görüldüğü gözlemlenmektedir. 
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI