işü

Kan Yapıcı Yiyecekler Nelerdir

Özellikle ülkemizde yurt dışındaki insanlara oranla kansızlık problemi yatmakta. Yapılan araştırmalara göre her on kişiden üçünde anemi(kansızlık) sorunun var olduğu açıklanmaktadır. Ülkemizin coğrafi yapısı ve diğer etkenleri düşünüldüğü takdirde bu sorunun haksız çıktığı da söylenemez. Aneminin tanımını uzman hekimler, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin vücutta az olduğu için ve vücuda oksijenin miktarının düşmesine sebep olmaktadır. Kansızlığın bazı belirtileri vardır; yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma isteği, vücutta bitkinlik ve hareket kabiliyetinin halsizlikten dolayı kısıtlanması. Sabah uyanamama hissi gibi problemler teşkil ediyorsa yüksek ihtimalle anemi(kansızlık) problemi var olmuş olabilir. Uzman bir doktora başvurmayı denemelisiniz.

Kansızlık nasıl olur
Kansızlık problemi kandaki kırmızı kan hücrelerinin genetik veya sonradan gelişen sebeplerden dolayı bu kan hücrelerinin tahribatına ve kandaki sayılarının azalmasına sebep olmaktadır. Buda vücutta kansızlık probleminin oluşmasına ve belirtilerin de ortaya çıkmasına olanak tanımaktadır. Kansızlığın belirtilerini taşıyorsanız kan yapıcı yiyecekler nelerdir sorusuna yanıt aramak yerine öncelikle bu hastalığınızı kesin teşhisini gerçekleştirmelisiniz. Eğer doktorunuz kesin olarak anemi siniz yani sizde kansızlık problemi var diye teşhis koyduğu takdirde kan yapıcı yiyecekler nelerdir ve nasıl vücudunuzda ki kan miktarının artırırsınız bu gibi araştırmalara geçebilirsiniz. Kansızlığında çeşitleri ve farklı birçok sebebi mevcuttur. Genetik olabilir, sonradan demir ve vitamin eksikliğinden olabilir, vücudun yeterli beslenmemesi vb sorunlardan dolayı ortaya çıkan bu soruna bizler sizin adınıza tüm bu sorunlara da iyi gelebilecek 

kan yapıcı yiyecekler nelerdir sorusuna verilecek birçok besin hazırladık. Uzman hekimlerden aldığımız bu bilgileri sizlere sunuyoruz. Demir eksikliğine bağlı kansızlık problemlerini azaltmak için öncelikle demir oranı yüksek besinler ile beslenmelisiniz. Bu besinler; öncelikle et ve etçil gıdalardır. Sığır eti, kuzu eti, hindi eti, kuzu ve sığır ciğeri, süt ve süt ürünleri, istiridye, ton balığı, kalkan ve barbun balığı ve tüm balık çeşitleri demir ve fosfatı içerisinde oldukça fazla barındırarak kansızlık probleminize iyi gelecektir. Sadece et ve et ürünleri ile değil vejeteryan iseniz veya et fazla tüketmekten hoşlanmıyor iseniz sebzelerde de demir enzimi yüksek olan besinler mevcuttur. 

Sebzelerde kan yapıcı yiyecekler nelerdir; Soya fasulyesi, mercimek, barbunya, kuru fasulye ıspanak, pırasa ve yeşil yapraklı bitkilerde oldukça fazla demir minerali vardır. Bu gıdaların tüketilirken dikkat edilmesi gereken birkaç özellik çiğe yakın ve aşırı öldürmeden bu gıdaları almalıyız. Özellikle haşlanıp suyu sıkıldıktan sonra bu besinlerin alınması pekte faydalı olmayacaktır.

Kan yapıcı diğer besinlere bakıldığında, kuru üzüm ve üzümün diğer çeşitleri özellikle çekirdekli üzüm, dut ve kestane pekmezi, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kuşkonmaz, dereotu, maydanoz, badem fıstık, fındık ve kuruyemiş türlerinde de kan yapıcı özellikle demir oranın yüksek olduğu besinleri bulmak mümkündür. 
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI