işü

D Vitamini Eksikliginin Nedenleri

Son yıllarda özellikle de çocukları etkisi altına alan D vitamini eksikliği sağlık açısından büyük riskleri de beraberinde getirmektedir. Vücudun kemik gelişiminde büyük rol üstlenen D vitaminin asıl görevi alınan kalsiyumun kemiklere yerleşimini sağlamaktır. Anne sütünün tek zayıf kaldığı yan içerisinde yeteri kadar D vitamini barındırmamasıdır. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerin mutlaka bu eksiği tamamlama adına D vitamini damlası alınması gerekmektedir. 

Ancak bağırsaklardan D vitamini emilimini sağlamak adına damlanın verilmesinin hemen ardından kesinlikle bebeğin emzirilmemesi gerekmektedir. D vitamini damlasından verim alabilmek için bebeği emzirdikten sonra en erken yarım saat sonra damla verilmeli ve yine takriben damladan sonra yarım saat bebek emzirilmemelidir.Böylelikle D vitamini damlası bağırsaklardan emilerek kana karışacak ve vücut tarafından bebeğin kemiklerinin gelişiminde kullanılacaktır. D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında ilk sırayı tartışmasız yetersiz D vitamini alımıdır. Günümüzde özellikle de çocukların kapalı alanlarda oynaması, insanların gün boyunca güneş görmeyen mekanlarda çalışmaları ve güneşin artık eskisi kadar sağlıklı ışınlarının dünyaya ulaşmaması en büyük D vitamini kaynağı olarak görülen güneş ışınlarından faydalanmayı engellemektedir. Bu da pek çok kişinin D vitamini eksikliği yaşamasına neden olmaktadır. Ayrıca D vitaminini işlemekle görevli olan böbreklerin ve karaciğerin yeteri kadar çalışmaması ve yetersiz kalması da D vitaminin vücutta eksik olmasına neden olmaktadır.

Vücutta önemli pek çok görevi bulunan D vitaminin yetersiz olması pek çok sağlık sorununa neden olduğu için özellikle de çocukluk döneminde kan sayımı yapılarak eksiklik olup olmadığı kontrol edilmeli, D vitamini damlası ve ilacı almak yerine D vitamini yönünden zengin meyve ve sebzelerden ağırlıklı bir beslenme düzeni benimsenmeli ve çocukların bol bol güneş ışını almaları sağlanmalıdır. Çocuklar büyüme ve gelişim açısından ihtiyaç duyduğu D vitamini süt ve tereyağı gibi süt ürünlerinde bol miktarda bulunmakla beraber ayrıca yumurta, balık ve mantarda da yoğun miktarda bulunmaktadır. Sakatat ürünleri tüketen kişiler için ise karaciğer bulunmaz bir D vitamini kaynağıdır. Fazla D vitamini alınması ise böbreklere zarar vermektedir.  
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI