Hastalara çorba içirme geleneği, aslında sağlam bir bilgiye dayanmaktadır. Sofraların vazgeçilmezi olan çorbalar, içlerinde birçok yararı da barındırıyor.Uzmanlar, hangi çorbanın hangi hastalığa iyi geldiği konusunda araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalar sonucunda, çorbaların birer şifa kaynağı olduğu belirlenmiştir.
Tarhana çorbası, çok besleyici bir seçim olacaktır. Bu çorba, çok sayıda protein, vitamin ve mineral içermektedir. Sindirim sistemini zorlamaz. Bağırsakların düzenlenmesini sağlar. Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarına önerilen tarhana çorbası, hasta kişilerin iyileşme sürecinde de büyük bir destekçi olmaktadır. Domatesin yararları herkesçe malumdur. Domates çorbası ise, kan basıncını azaltmasının yanında, kalori olarak düşük olmasından dolayı da tercih edilmektedir. Kansere karşı koruyucu olduğu tıbben ispatlanmıştır. Türk sofralarının en bilinen çorbası olan mercimek çorbası ise, kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kan şekerini düşüreceğinden, diyabet hastaları için de tavsiye edilmektedir. Bağırsaklar üzerindeki olumlu etkileri de çok sayıdadır. Özellikle hemoroit hastalığında iyileşmeye destek sağlamaktadır. Demir eksikliği problemi yaşayanlar için de, mercimek çorbası iyi bir demir deposudur. Yüksek tansiyonu engeller ve kanser riskini de azaltır.
Vitamin ihtiyacı olanlar için, brokoli çorbası iyi bir seçenektir. A, C ve E vitaminlerini barındıran brokoli çorbası, bağışıklığı güçlendirerek, hastalıklara karşı korunma sağlar. Antibiyotik etkisiyle vücudu etkin biçimde koruduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bağırsak, prostat ve meme kanserleri için sağlam bir koruma etkisi yaptığı ispatlanmıştır. Yayla çorbası, yüksek miktarda yoğurt içerdiğinden, en faydalı çorbalardan biridir.
Kötü kolesterolün düşmesini sağlarken, iyi kolesterolü de yükseltir. Kilo almayı önler ve karnındaki yağlardan kurtulmak isteyenler için ideal bir çorbadır. İçinde bulunan yoğurt sayesinde, bağırsaklarda yaşayan mikropları öldürür ve ayrıca tüberküloz hastaları için de yararlıdır. Grip vakalarında önerilen çorba ise, tavuk çorbasıdır. Kolesterol içermez ve kalp krizi riskini azaltır. Mantar çorbası, yorgun bedene iyi gelmektedir.
Kansızlığa karşı, içerdiği yüksek seviyede demirle etkili olur. Hazımsızlık sorunlarında, pirinç çorbası içmek iyi bir çözüm olacaktır. Ayrıca bu çorba, yüksek tansiyonu düşürmesi ile de bilinir. İshale karşı son derece etkilidir. Soğuk algınlığı durumlarında, ıspanak çorbası da tercih edilebilir. Üst solunum yolu rahatsızlıkları ve göğüs hastalıklarında son derece yararlıdır.
Çorbaların, saymakla bitmeyen adeta ilaç gibi özellikleri bulunmaktadır. Bu yararlar, elbette evde hazırlanan çorbalarda yüksek orandadır. Hazır çorbalarda, birçok vitamin öldüğünden, aynı derecede yarar sağlamak pek mümkün olmayacaktır. Çorbalar her öğünde, yemeğe başlanırken mutlaka içilmelidir. Sindirimi kolaylaştırmalarının yanında, değişiklik gösteren önemli yararlara sahiptirler.
Yorum Gönder