Tiroit Nedir?
Tiroit aslında her insanın bedeninde olan kendisi küçük ancak önemi büyük bir organdır. Nefes borusunun hemen önünde boyun bölgesinde yer alan bu organ vücutta yer alan diğer organların çalışma ritimlerini ayarlayan tiroit hormonunu salgılamakla görevlidir. Bu hormonun fazla ya da az salgılanması ise beraberinde çeşitli sorunlar ortaya çıkarır ki bu da tiroit hastalığı oluşmasına neden olmaktadır. Tiroit bezinin çalışmasına ve boyutlarına göre de çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin guatr hastalığı söz konusu tiroit bezinin büyümesi sonucu meydana gelmektedir.
Tiroit Belirtileri Nelerdir?
Tiroit bezinin çalışmasına ve boyutlarına göre de çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin guatr hastalığı söz konusu tiroit bezinin büyümesi sonucu meydana gelmektedir. Tiroid hormonu vücutta yeteri miktarlarda salgılanmadığı takdirde pek çok sorun oluşacağı için bu durumun yakından takibi çok önemlidir.Tiroid belirtileri pek çok hastalık belirtisine oranla çok daha rahat anlaşılan açık belirtilerdir Kadınlarda daha sık görülen tiroid hastalığı özellikle de kadınların doğurganlıklarını olumsuz etkilemektedir. Kadınlarda tiroid belirtileri arasında ilk sırayı adet düzensizliği alırken ayrıca kısırlık ve düşük yapma gibi olumsuzlukların da oluşumu görülebilmektedir. Aslında tiroid belirtileri meydana gelen tiroit hastalığına bağlı olarak değişmektedir. Örneğin guatr hastalığı belirtisi bezin bulunduğu bölgede şişlik oluşumu, Nodül belirtisi yine bu bölgede hafif bir şişliğin oluşumu, Tiroit bezi iltihabı belirtisi bezin bulunduğu bölgede yoğun ağrı, zehirli guatr belirtisi gözlerde meydana gelen büyüme ve aşırı zayıflama, tiroid yetmezliği belirtisi olarak bir anda aşırı miktarda kilo alma olarak kendisini göstermektedir.
Tiroit Nasıl Tedavi Edilir?
Tiroit tedavisi olarak uygulanabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır. Tiroid tedavisi için kullanılabilecek yöntemler medikal tedavi ve cerrahi tedavi olarak iki adımlı olarak uygulanmaktadır. Tedavi yöntemi için tiroit bezi hastalığının türü belirlenmelidir. Örneğin tiroit yetmezliği olan kişilerde hormon takviyeleri yapılırken tiroid hormonunun fazla salgılanması durumunda ise ilaç ile fazla salgılanan hormonun baskılanması ya da radyoterapi yöntemi ile tiroit bezinin tahrip edilerek hormon salgılanmasının baskılanması gibi yöntemler kullanılmaktadır. Guatr tedavisi için yine ilk etapta ilaç tedavisi uygulanmakla beraber ilerleyen evrelerde guatr ameliyatı gibi cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Tedavi programlanmasında doktorunuza güvenmeniz ve mutlaka ilaç kullanımında ilaçların düzenli olarak saatinde alınması çok önemlidir.
Yorum Gönder