işü

Sedef Hastalıgı Ve Tedavi Yöntemleri

Sedef hastalığı nedir dendiğinde ilk akla gelen derideki kabuklaşmadır. Sedef hastalığı bir deri hastalığıdır. Yaygın bir hastalık olan sedef hastalığı cildin her noktasında görülebilmektedir. Sedef hastalığı sadece belirli noktalarda meydana gelebileceği gibi tırnaktan saç derisine veya ayak tabanına kadar her noktada baş gösterebilir. Sedef hastalığı nedir, neden kaynaklanır konusundaki soruların nedeni deride oluşan deri dökülmelerinin sedef hastalığı olup olmadığını anlamak adına sorulmaktadır. Sedef hastalığı halk arasında karaciğer kaynaklı olduğu söylense de, sedef hastalığı sadece cilt hastalığıdır ve başka bir organdaki rahatsızlık ile hiç bir bağlantısı yoktur. 

Sedef hastalığı geçici olabildiği gibi kalıcı da olabilmektedir. 

Genel olarak görülme oranı %1 ile %3 oranındadır. Sedef hastalığının insan cildinde en sık görülen noktaları ise, diz kapağı, dirsek, bel bölgesi, saç derisi ve genital bölgedir. Sedef hastalığı, ilk evrede egzama ile karıştırılabilmektedir. Sedef kırmızılaşmış deri üzerinde beyaz kabuklaşma olarak görülür. En sık görülen formu bu kabuklaşmalı sedef olmasının dışında sadece kırmızılık üzerinde sivilceye benzeyen iltihaplanma olarak da görülmektedir. Sedef hastalığı genetik olabilen bir rahatsızlıktır. Sedef hastalığı genç yaşlarda daha sıklıkla görülebilmektedir. Özellikle 20 ile 40 yaş arası en sık görülen dönemidir.

Sedef rahatsızlığı bazı tetikleyiciler ile daha uzun süreli ve daha yoğun yaşanabilmektedir. En önemli faktörlerin başında stres ve psikolojik etkenler yer almaktadır. bunun dışında güneş ışığı da sedef hastalığının derecesini arttıran bir etkendir. Farklı bir hastalık için kullanılan ilaçlar nedeni ile sedef hastalığı baş gösterebilir. Sedef görülen kişinin öncelikle olarak doktor kontrolünden geçmesi gerekir. sedef rahatsızlığını arttıran bazı besinler nedeni ile doktorlar bazı besinlerin tüketimini en aza indirir veya tüketilmesinin uygun olmadığını belirtirler. Sedef hastalığı genetik bir rahatsızlık olabilmesi nedeni ile, daha önce ailede sedef hastalığı olması neden olarak bilinmektedir.

Sedef hastalığı nedir dendiğinde ciltte kaşıntıya neden olan kırmızı benekler halinde oluşan derinin soyulması ve iltihaplanması ile baş gösteren cilt hastalığıdır olarak açıklanabilir. Her deri hastalığı sedef hastalığı değildir. Bu nedenle herhangi bir tedavi uygulanmadan önce doktora danışılması şarttır.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI