Mide zarında ya da dokusunda oluşan tahriş olmaya elverişli açık yaralara mide ülseri denir. Ülser baş ağrısı, kurma, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleri ile kendini belli eder. Dünya üzerinde milyonlarca insanın sorunu olan bu hastalık doktorun verdiği ilaçlarla hafifletilebilir. Bunun dışında iltihaplı yaraya zarar verecek yiyeceklerden kaçınarak ve yaranın iyileşmesini hızlandıracak yiyecekler tüketerek bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Ülsereiyi gelen yiyecekler için genellikle K vitamini içeriği bakımından zengin olan gıdalar, lifli besinler, meyve ve sebzeler önerilir.
Mide Ülserine Faydalı Besin Kaynakları
Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar tüketildiğinde sindirim sırasında gıdaların parçalanması için salgılanmakta zorunlu olan hidroklorik asidi kontrol altında tutulur ve ülser yaraları bu sayede bu asit nedeniyle tahriş olmaz. Besin lifi açısından zengin meyve, tam tahıllı ekmekler ve sebzeler ülser belirtilerini hafifletir ve ülserin genişlemesini engeller.
K Vitamini: Ülser tedavisi için gerekli olan vitaminler arasında ilk sırada yer alan K vitamini açık yaraların kanamasını önler ve yaranın bulunduğu mide zarını iyileştir. Ülser tedavisi sürecini kısaltmaya yardımcı olan K vitamini bakımından zengin besinler:
K Vitamini: Ülser tedavisi için gerekli olan vitaminler arasında ilk sırada yer alan K vitamini açık yaraların kanamasını önler ve yaranın bulunduğu mide zarını iyileştir. Ülser tedavisi sürecini kısaltmaya yardımcı olan K vitamini bakımından zengin besinler:
- Lahana
- Ispanak
- Avokado
- Kuşkonmaz
- Soya
- Aspir yağı
- Yonca
- Çavdar unu
Flavonoidler: Flavonoid içeren yiyecekler ülseri önler. Bunun dışında yaraların iyileşmesine yardım eder. Peptik ülser oluşumundan sorumlu olan helicobacter pylori bakterisinin çoğalmasını engeller. Flavonoidler bakımından ülsere iyi gelen yiyecekler:
- Sarımsak
- Soğan
- Kereviz
- Elma
Mide Ülserine Zararlı Olan Besin Kaynakları
Yağlı Yiyecekler: Doymuş yağ içeren gıdalar mide ülserini şiddetlendirebilir. Genel anlamda kızartma ürünlerinde kullanılan trans yağlar nedeniyle mide ülseri olanların hastalığı artabilir. Trans ve doymuş yağ içeren gıdaların sindirimi zorlaması söz konsudur ve sindirim sisteminin gıdaları parçalamak için daha fazla mide asidi salgılar. Bu nedenle fazla yağ asidi açık ve iltihaplı yaraları tahriş ederek büyümesine yol açar.
- Yumurta
- Süt ürünleri
- Tavuk kanadı
- İşlenmiş etler
- Fastfood ürünleri
- Patates cipsi
- Krakerler
- Pastane ürünleri
- Sığır eti
Alkol: Aşırı alkol tüketiminin ülser belirtilerini şiddetlendirebileceği bilinmektedir. Alkol ve ülser arasındaki bağ bilimsel olarak kanıtlanmamıştır ancak alkol tüketen kişilerde daha çok mide ülseri görülmektedir. Alkol aynı zamanda ülser yaraları bulunmayan midelerde de mide astarına zarar verip tahrişlere neden olabilir.
Kafein: Kahve ile ilişkilendirilen kafein yeşil çay, siyah çay ve kolalı içeceklerde de bulunur. Mide asidi üretimini arttırıp ülser belirtilerinin şiddetlenmesine neden olan kafein yaraların tahriş olmasına da neden olabilir.
Ülsere iyi gelen yiyecekler ve uzak durulması gerekenler hakkında bilgi sahibi oldunuz. Ancak tamamen kızartmayı ve sodyumu hayatınızdan çıkararak da kendinizi tedavi edebilirsiniz. Midenizi yormayacak haşlama tarzı besin kaynakları ile hastalığın üstesinden rahat bir şekilde gelebilirsiniz.
Yorum Gönder