işü

Kalbe İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir

Kalp hastalıkları yüzünden her yıl dünyada ve ülkemizde ölüm oranları diğer hastalıklara oranda kat kat fazla. Bu hastalık kişinin beslenme alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkıyor. Hızlı yaşam koşullarına bağlı olarak değişen yemek alışkanlığı içine trans yağlar, rafine şeker ve doymuş yağ içeren gıdalar çok fazla girdi. Bu nedenle her geçen gün kalp ve damar hastalıkları hızla artıyor. Ancak bu hastalıktan korunmak için kalbe iyi gelen yiyecekler tüketilebilir.

Kalp hastalığı olan ya da olmayan kişiler sağlıklı beslenme listesi ve bağlı kalınacak diyet programları ile herkesin hayatı kaliteli bir şekilde düzenlenebilir. Kalbe iyi gelen yiyecekler genelde kan basıncını azaltan potasyum içeren, omega 3 yağ asidi içeren balıklar, yulaf gibi lif içeriği olan gıdalar, ceviz ve ketem tohumu gibi besin kaynaklarından oluşuyor.

Kalp Sağlığı İçin Önerilen Besin Kaynakları

Kuruyemiş: Omega 3 yağ asidi bakımından zengin kaynaklardan olan keten tohumu, kabak çekirdeği, ceviz ve bunun gibi besinler balık tüketmeyi sevmeyen kişiler için en iyi alternatiftir. Yemişlerde lif bulunur ve lifler kan basıncını düşürerek kan şekerindeki ani düşüşleri de engeller. Kan şekeri düştüğündeki aşırı yemek yeme isteği kaybolur. Bu nedenle yemiş tüketenler açlık hissini kolayca kontrol altına alabilir.

Balık: Omega 3 yağ asidi bulunan somon ve ton balığı kalp sağlığı için oldukça ideal yiyecekler. Kalp ve damar sağlığını korumak adına omega 3 trigliserid düzenini azaltır ve bunu bağlı olarak damar çeperinde tıkanıklığa yol açan oluşumlarını engeller. Ayrıca kan basıncını da düşürür. Günde en az 2 öğün balık tüketmek uzmanlar tarafından kalp sağlığını
korumak için önerilir.

Yulaf: Yüksek tansiyona sahip olanlar kalbe iyi gelen yiyeceklerden olan yulaf gibi besinleri tüketebilir. Aynı zamanda yulaf kolesterolü de düşürür ve A vitamini bakımından zengindir. Kan şekerinin düşmesini engelleyen yulaf yemeklerden sonra tokluk hissinin uzun bir süre kalmasını sağlar.

Potasyum: Meyve ve sebzelerde yer alan potasyum bir mineraldir. Kan basıncını etkili şekilde düşürerek kalbi korur. Tuzla birlikte alınan ve vücutta su tutulmasını sağlayan sodtum mineralinin tersine hareket eder ve fazla su tutulmasını engeller. Yoğurt, patates, muz ve biberde çok sayıda bulunur.


Kalbe Zararı Dokunan Besin Kaynakları

Rafine beyaz un: Aşırı insülin salgılatır ve kan şekerini yükseltir. Bu nedenle kepekli tahıllar ve buğday unu tercih edilmelidir. Bu unlar lif bakımından da zengindir. Özellikle keki cips, gofret ve börek gibi gıdaları az tüketmek kalbe iyi gelecektir.

Tuz: Aşırı tuz tüketimi kan basıncını yükseltir ve bu nedenle kalbi zorlar. Gün içinde yaklaşık yarım çay kaşığından fazla tuz tüketmek kalbe zarar vermektedir.

Bunun dışında kalbe zarar veren yiyecekler:

  • Tam yağlı süt
  • Tam sağlı süt ürünleri
  • Yağlı etler
  • Beyaz undan yapılan tüm besinler
  • Aşırı tuzlu besinler
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI