işü

Mide Agrısına İyi Gelen Yiyecekler

Mide ağrıları, mide üşütmesi, aşırı yemek yeme, gıda zehirlenmesi ve vücudun alışkın olmadığı besinlerin tüketilmesinden dolayı ortaya çıkabilir. Mide ağrısı çekerken bir şeyler yemek istemeseniz de mideyi yatıştırmak ve ağrıyı hafifletmek adına mide ağrısına iyi gelen yiyecekler tüketmeniz size yardımcı olabilir. Mide ağrısı geçene kadar gaz yapmayacak ve mideyi zorlamayacak besinlerin tüketilmesi gerekir. Ağrılar bir iki güne kadar geçmezse nedenini araştırmak için doktora gitmek en iyi tercih olacaktır.


Mide Ağrısı İçin Öneriler

Hafif gıdalar tüketmek: Ağrıyı gidermek için mide asidini ortadan kaldıran gıdalar tüketmelisiniz.
  • Muz
  • Ekmek
  • Pilav
  • Haşlanmış patates
  • Haşlanmış derisiz tavuk
Yukarıda sayılan yiyecekler sindirim sistemini zorlamaz bu nedenle mide asidini dengeleyerek ağrıların azalmasını ya da yok olmasını sağlar. Bunun dışında tüketilen bu besinleri yavaş yiyerek ve çok fazla çiğneyerek tüketirseniz sindirim sistemine yardım etmiş olursunuz.

Sıvı tüketimi: Mide ağrısı ile ishal durumu ortaya çıktıysa kaybettiğiniz suyu geri kazanmanız gerekir. Bu nedenle bol miktarsa su içmelisiniz. Vücut susuz kaldığında mide bulantısı gibi şikayetleriniz ortaya çıkabilir ve bununla birlikte halsizlik de hissedebilirsiniz. Ayrıca sporcu içeceklerden de aşırıya kaçmayacak şekilde tüketebilirsiniz.

Lifli gıda tüketimi: mide ağrısı kabızlık nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. sindirim sistemini çalıştırmak için lifli gıdalar tüketmelisiniz.
  • Buğday kepeği
  • Esmer pirinç
  • Rafine tahıllar
  • Kuru erik
  • Kepekli ekmek
  • Kuru kayısı
  • Kuru incir
Yukarıdaki listede bulunan gıdalar lif bakımından zengindir. Düzenli olarak tüketildiğinde mide ağrısı ve kabızlık sorunu yaşamazsınız. Ayrıca koyu yeşil yapraklı meyve ve sebzelerden tüketirseniz kabızlık sorunu ortadan kalkacaktır.

Az yağlı gıda tüketimi: Hazımsızlık sorunu olanlar öğünlerini 3 ana parçaya değil 5 parçaya bölmelidir. Bu öğünlerde de az yağlı gıdalar tüketmelidir. İşlenmiş gıdalardan fast food gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun dışında yağlı et ve süt ürünleri de tüketilmemelidir. Bu gıda alımları azaldığında sindirim sistemi normal bir şekilde çalışacak ve mide ağrısı kalmayacaktır.

Kefir ve yoğurt tüketmek: Fermente olan mideye iyi gelen yiyecekler arasında bulunan yoğurt ve kefir içinde kalsiyum ve D vitamini bulunur. Ayrıca sindirim sistemine yardımcı olan probiyotikler yer alır. Probiyotik mide ağrısına neden olan enfeksiyonları ortadan kaldırır. Kronik mide iltihabı ve ishal gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca yoğurt ve kefir alırken aktif kültür içerir ibaresi olmasına özen göstermelisiniz.

Keten tohumu kullanımı: En sağlıklı yağ olarak bilinen omega 3 ve yüksek oranda lif içeren keten tohumu kabızlığı engeller ve bu nedenle midede oluşan şişlik ve ağrıları ortadan kaldırır. Keten tohumunu öğütülmüş olarak almalısınız ve yoğurtla karıştırarak tüketmelisiniz. Ayrıca salatalarda da kullanabilirsiniz.

Zencefil çayı içmek: Sindirime yardımcı olmak adına mide ağrısına iyi gelen yiyecekler biri olan zencefil bitkisinin çayı tüketilmelidir. İki üç dilim zencefil kökü kesin ve kaynar su içinde dört dakika haşlayın. On dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.   
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI